Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Oslavili jste s námi 160 let barona Krause

Oslavili jste s námi 160 let barona Krause

pietní akt Autor: Pavel Štys
pietní akt
Autor: Pavel Štys
2. 8. 2014 tomu bylo přesně na den 160 roků od narození legendárního pardubického průkopníka sportu, techniky a zakladatele první lidové hvězdárny v Čechách, pana barona Artura Krause. Den doslova neplněný připomínkou baronova jubilea, jsme započali na pardubickém hlavním hřbitově, kde proběhla krátká ceremonie a uctění památky barona Krause za přítomnosti nejbližších příbuzných rodiny Krasových zastoupených paní Evou Máchovou a panem Viktorem Máchou a mnohými významnými hosty z řad kulturních institucí jako je Krajská Knihovna v Pardubicích či Dům dětí a mládeže ALFA Pardubice a občanských sdružení a spolků jako je Klub přátel Pardubicka či Astronomická společnost Pardubice. Pozvání rovněž přijali zástupci Hvězdárny a planetária v Hradci Králové a Hvězdárny v Úpici.

bibliografie Autor: Pavel Štys
bibliografie
Autor: Pavel Štys
Od 11:30 následoval hlavní bod programu, slavnostní vydání BIBLIOGRAFIE barona Artura Krause v Krajské knihovně v Pardubicích, kde byla tato výběrová literatura slavnostně představena a její první výtisk byl předán právě příbuzným letošního jubilanta. Po krátké besedě následovalo vyhodnocení letního kvízu a křížovky uveřejněné k tomuto výročí. V rámci tohoto programového bloku jsme se tak mohli podívat i do zákulisí Krajské knihovny a nahlédnout tak do prostor běžně nepřístumných. Autorky Krausovké bibliografie nám ukázaly bohatý archiv zaměřený na informace o baronu Krausovi nebo praidla tenisu, která pan baron právě do pardubic přivezl a do češtiny přeložil.

jízda Autor: Pavel Štys
jízda
Autor: Pavel Štys
Následující program se již odvíjel v režii kolegů z Klubu přátel Pardubicka, kteří k příležitosti 160. výročí zajistili jízdu historickým autobusem s názvem PUTOVÁNÍ PO STOPÁCH BARONA KRAUSE. Trasa vedla od Hlavního nádraží k pardubickému zámku, kde se návštěvníci mohli podívat do věže, odkud baron Kraus prováděl svá první astronomická pozorování a rovněž na výstavu, kterou Východočeské muzeum k tomuto výročí vytvořilo.

Další zastavení návštěvníkům ukázaly místa jako Krausův rodný dům, první lidovou hvězdárnu či městské divadlo, které právě baron Kraus velmi výrazným způsobem financoval.

pozorovani Autor: Pavel Štys
pozorovani
Autor: Pavel Štys
Jedna z posledních zastávek zavedla návštěvníky na současnou Hvězdárnu barona Artura Krause DDM ALFA Pardubice, kde proběhlo uložení listin a publikací pod pamětní desku, po němž následovalo pozorování oblohy pro veřejnost. Posledním zastavením historické jízdy byla opět hrobka rodiny Krausů a rozloučení.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě a organizaci důstojné připomínky 160. výročí barona Artura Krause.

Celou fotogalerii můžete shlédnout na stránkách projektu ROK ARTURA KRAUSE




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »