Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  45. vesmírný týden 2014

45. vesmírný týden 2014

Mapa oblohy 5. listopadu 2014 v 18:00 SEČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 5. listopadu 2014 v 18:00 SEČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 3. 11. do 9. 11. 2014

Měsíc bude v úplňku. Večer nízko na jihozápadě se loučíme s Marsem. Venuše je stále poblíž Slunce. Ráno je pěkně vidět Jupiter a tento týden snad i Merkur jako jitřenka. Aktivita Slunce je nízká. K ISS dorazila nákladní loď Progress, zatímco americká soukromá kosmonautika zažila černý týden. Čína úspěšně obletěla Měsíc.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 5. listopadu v 18:00 SEČ.

Obloha:

Měsíc bude v úplňku ve čtvrtek 6. listopadu. 4. 11. bude velmi blízko planetě Uran (vpravo od jasného kotouče budou dvě hvězdy 5,7 mag, z nichž ta spodní bude Uran).

Planety:
Mars (0,9 mag) se ještě nachází večer nízko na jihozápadě.
Jupiter (−2,1 mag) je ráno vysoko nad jihovýchodem. Níže jsou úkazy GRS a měsíčků.
Venuše (−4 mag) je stále těsně nad zakrytým slunečním diskem v zorném poli korónografu LASCO C3 sondy SOHO.
Tento týden máme příležitost pozorovat také Merkur (cca −0,5 mag). Vychází před šestou hodinou ranní na jihovýchodě. Během týdne bude postupně zjasňovat a mírně klesat k obzoru, takže by měl být opravu snadno viditelný za dobrého počasí.

 

Přechody GRS   Úkazy měsíců
5. 11. 5:40   5. 11. Ganymed zákryt končí 5:19
7. 11. 7:20   7. 11. Europa přechod stínu 2:51–5:44
Europa přechod měsíc 5:24–8:19
      8. 11. Io zatmění začíná 5:58
      9. 11. Io přechod stínu 3:17–5:35
Io přechod měsíc 4:33–6:50
Časy jsou v SEČ.

Aktivita Slunce se opět vrátila na nízkou úroveň. Skvrny na viditelné části slunečního disku jsou sice ve velkém počtu, ale aktivita v nich není vysoká. Další vývoj skvrn můžeme sledovat na aktuálním snímku SDO.

Kosmonautika:

  • Černý týden americké soukromé kosmonautiky znamenal havárie rakety Antares a kosmického letounu SpaceShipTwo. Kosmonautika tato rizika a nehody přináší, ale jak bylo trefně řečeno v jednom článku, „smutné je, že kdyby mise dopadla dobře, nikdo o ní nenapíše“.
     
  • Čína zakončila oblet Měsíce. Sonda Chang'e 5 T1 úspěšně přistála. V odkazovaném článku jsou fotografie z přistání a další podrobnosti.
     
  • Upravenou verzi rakety Sojuz úspěšně využila nákladní loď Progress M-25M, která se po šesti hodinách od startu připojila ve středu 29. října k ISS.
     

Výročí:

  • 8. listopadu 1854 (160 let) se narodil matematik a fyzik Janne Rydberg. Studoval spektrální čáry různých prvků a snažil se proniknout do struktury atomu. Ačkoli se mu to nepodařilo, zůstal nám po něm pojmenován tzv. Rydbergův atom, což je vysoce excitovaný atom vodíku, který se vyskytuje v dálavách vesmíru a vyzařuje na frekvenci 2,4 GHz.
     
  • 9. listopadu 1934 (80 let) se narodil významný americký astrofyzik a popularizátor Carl Sagan. O vesmíru vyprávěl v seriálu Cosmos a o jeho představách kontaktu s mimozemskými civilizacemi pojednává kniha Kontakt. Jako vědec poukázal ještě před kosmickými sondami na fakt, že povrch Venuše je horký a suchý. Vyslovil též hypotézy o tekutém oceánu na Titanu a podpovrchovém oceánu na Europě. Podílel se také na výběru míst přistání sond Viking na povrchu Marsu. Carl Sagan je nejen v USA velmi uznávanou osobností.
     

Výhled na příští týden:

  • Sojuz TMA-13M se vrací na zem
  • Venuše a Saturn u Slunce
  • Výročí: Audouin Dollfus
  • Výročí: Apollo 12

Mapa oblohy s úkazy v listopadu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, Rydberg, Carl Sagan


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »