Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Ledovec B-15A se rozlomil

Ledovec B-15A se rozlomil

B-15A_Iceberg_Date20051106.jpg
Po pěti letech se největší volně plující objekt na světě - ledovec B-15A u mysu Adare v Antarktidě rozlomil na menší kusy.

Radar ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar), umístěný na evropské družici Envisat, je citlivý na led a od začátku tohoto roku nepřetržitě sleduje pohyb ledovců a ledovcových úlomků v Antarktidě. Jeho snímky z 27. a 28. října 2005 odhalily rozpad ledovce na 9 velkých a nesčetné množství menších kusů. Největší vznikl rozlomením podél delší osy původního ledovce B-15A.
Další vývoj můžete sledovat na snímcích z družice Envisat na adrese: http://earth.esa.int/ew/special_events/iceberg-b15_antartic/sp_iceberg-b15.htm.

Ledovec B-15A zřejmě najel na mělčinu poblíž mysu Adare (nejsevernější výběžek Viktoriiny země). Nerovnoměrný pohyb objektu o délce 115 km a ploše přesahující 2.500 km2 vedl k deformaci ohybem a následně k rozlomení.

Tyto nové ledovce byly pojmenované NOAA (US National Oceanic and Atmospheric Administration) podle předchozího pravidla. Proto 3 největší ledové "ostrůvky" dostaly názvy B-15M, B-15N a B-15P (od největšího k nejmenšímu).

Radar ASAR na družici Envisat "vidí" ve dne i v noci a i přes nejtlustší polární mraky. Zjistí strukturu povrchu, je také neobyčejně citlivý na různé typy ledu v různých hloubkách - optické senzory ukáží pouze souvislou sněhovou pokrývku. K monitorování antarktického ledu používá dva různé systémy:
GMM (Global Monitoring Mode), který má záběr 400 km s rozlišovací schopností 1 km a umožňuje rychlou kontrolu změn mořských i pevninských ledovců (snímky jsou běžně poskytovány různým uživatelům včetně National Ice Center ve Washingtonu, který odpovídá za celosvětové sledování ledovců).
WSM (Wide Swath Mode) má stejný záběr, ale rozlišovací schopnost je 150 m pro detailnější průzkum vybraných oblastí.

Související články:
"Ledovec B-15A narazil do Drygalského jazyka"
"Největší srážka ledovců"
"Největší plovoucí těleso na Zemi"

Snímek rozlomeného ledovce B-15A byl pořízen družicí Envisat radarem ASAR systémem WSM dne 6. listopadu 2005 v 20:38:32 SEČ. (Credit: ESA)

Zdroj: www.esa.int a Ensavit
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »