Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Pošlite správu na Venušu!

Pošlite správu na Venušu!

header_e.jpg
Potom, čo v auguste tohto roku ponúkali austrálski astronómovia možnosť poslať rádioteleskopom správu na exoplanétu, máte práve teraz možnosť poslať krátku správu na sonde AKATSUKI na Venušu. Takúto možnosť ponúka Japonská vesmírna agentúra JAXA (The Japan Aerospace Exploration Agency).

logo.gif

Sonda AKATSUKI je svetovo prvou planetárnou meteorologickou sondou, ktorá má odhaliť tajomstvo vetrov na Venuši. Jej štart je naplánovaný na máj 2010 a k Venuši by mala doletieť v decembri toho istého roka.

Vašu správu je potrebné odoslať do 25.12.2009! Do formulára napíšete Vaše meno (do 20 znakov) a samotnú správu (počet znakov nesmie prekročiť 40 znakov). Keď však nemáte text vhodný do správy, je možné odoslať len meno bez správy.

Správa sa odosiela cez formulár na tejto stránke: http://venus.star2009.jp/index_e.php

onboard02.jpg

Potom, čo sa odosielanie správ uzavrie, budú všetky správy vytlačené na hliníkové platne, ktoré budú primontované na sonde.

JAXA bude prijímať správy tak ako z Japonska, tak i zo zámoria. Prostredníctvom tejto kampane by JAXA chcela zvýšiť povedomie verejnosti o japonských vedecko-výskumných aktivitách v oblasti vesmíru v Japonsku a v zahraničí.

Po správnom vyplnení všetkých údajov a zaslaní si budete mať možnosť stiahnuť pekný certifikát s Vaším menom, správou a identifikačným číslom.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »