Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Elektronický leták: Částečné zatmění Měsíce 31. prosince 2009
IYA 2009 Vytisknout článek

Elektronický leták: Částečné zatmění Měsíce 31. prosince 2009

Leták k zatmění Měsíce 31. prosince 2009
Leták k zatmění Měsíce 31. prosince 2009
Mezinárodní rok astronomie 2009 bude zakončen pro obyvatele Asie, Evropy a Afriky skutečně symbolicky. Zakončí jej sama příroda, která přinese k silvestrovským oslavám také poměrně pozoruhodný zjev Měsíce při jeho částečném zatmění. K celému úkazu chystáme podrobné informace po vánočních svátcích. Nyní přinášíme k příležitosti Loučení se s IYA 2009 elektronický leták.

Leták k zatmění Měsíce 31. prosince 2009 s pozadím
Leták k zatmění Měsíce 31. prosince 2009 s pozadím
Na elektronickém letáku najdete předně dva obrázky vztahující se bezprostředně k průběhu úkazu. První z nich zobrazuje jednotlivé fáze úkazu, druhý pak simuluje maximální fázi zatmění tak, jak byste ji měli vidět pouhýma očima či malým dalekohledem. Leták byl vytvořen speciálně ku závěru Mezinárodního roku astronomie 2009 v České republice a je samozřejmě volně ke stažení.

Simulační snímek částečného zatmění Měsíce 31. prosince 2009.
Simulační snímek částečného zatmění Měsíce 31. prosince 2009.
Na tvorbě letáku se podílel Mgr. Pavel Gabzdyl, zaměstnanec brněnské hvězdárny, který je mimo jiné autorem unikátního projektu "Prohlídka Měsíce". Tento projekt si klade za cíl encyklopedicky popsat našeho vesmírného souseda ze všech atronomických i neastronomických úhlů pohledu. Přináší tak nejspíš bezkonkurenční přehled všech nejdůležitějších informací o Měsíci, a to v českém jazyce. Nechybí ani četné množství rad a námětů, jak Měsíc pozorovat a na které nejzajímavější momenty se během jeho pohybu kolem Země zaměřit. Prohlídka Měsíce navíc slaví již neuvěřitelných 11 let. My tímto jejímu děkujeme autorovi za spolupráci a přejeme úspěchy i v dalších více jak 11 letech.

Leták přinášíme (ke stažení níže) ve formátu PDF. Vytvořili jsme dvě verze lišící se přítomností či absencí barevného pozadí. Oba letáky jsou ve vysokém rozlišení 2120x1500 px. Další informace nejen o tomto blížícím zatmění naleznete na webu "Nejbližší zatmění Měsíce a Slunce nad územím ČR" pod správou Expresních astronomických informací.

Leták ke stažení
[1] Bez barevného pozadí (PDF; 2,6 MB)
[2] S barevným pozadím (PDF; 10,2 MB)

Zajímavé odkazy
[1] Pavel Gabzdyl: Prohlídka Měsíce
[2] Nejbližší zatmění Slunce a Měsíce nad územím ČR
[3] Loučení s IYA 2009
[4] Odkaz hvězdy Betlémské - pořad brněnské hvězdárny ke konci IYA 2009




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »