Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Venuše a Jupiter na večerním nebi

Venuše a Jupiter na večerním nebi

setkání Venuše a Jupiteru na večerním nebi 13.3.2012 (montáž podle fotky)
setkání Venuše a Jupiteru na večerním nebi 13.3.2012 (montáž podle fotky)
Od 13. do 15. března prochází Venuše 3 stupně od Jupiteru.

Od úterý do čtvrtka, ale i v dalších dnech se máme za příznivého počasí možnost kochat nádherným seskupením dvou nejjasnějších planet nad západním obzorem. Díky příhodné úhlové vzdálenosti od Slunce budou obě planety viditelné ještě za tmy vysoko na obloze jako neuvěřitelně jasné hvězdy. Někteří si je možná spletou s UFO, tedy neidentifikovatelnými objekty na obloze. Jiní si určitě rádi udělají pěkný snímek spolu s okolní krajinou...

Kdy se dívat?

Planety jsou viditelné už při západu Slunce, ale to jsou ještě vysoko nad jihozápadem a není snadné je najít. Půl hodiny po západu Slunce už je uvidíme snadno i pouhým okem a s přibývající tmou se stanou oslnivými kráskami večerního nebe.

18:30 - planety se objevují - 35° téměř nad západem - dobře osvětlená krajina
19:30 - planety 25° nad západem na téměř potemnělé obloze - ideální doba
20:30 - planety ještě 15° nad obzorem na zcela tmavé obloze - při dobrém počasí ideální
21:30 - planety se chýlí k obzoru - ideální ke snímání s pozemskými objekty

Venuše, Jupiter a Měsíc na Paranalu. Autor: Yuri Beletski, ESO
Venuše, Jupiter a Měsíc na Paranalu.
Autor: Yuri Beletski, ESO
Jak fotografovat?

Ideální je použít stativ nebo v nouzi opřít fotoaparát o pevnou podložku (rám okna apod). Nastavit podle světlosti krajiny expozici a citlivost (při ISO 200 zpočátku kolem zlomků sekundy, později jedna až dvě sekundy a více dle ohniska). Máme-li režim samospouště, aktivujme jej, foťák se nesmí během expozice ani hnout.

Merkur a Venuše nad hotelem Ještěd 27.6.2005. Autor: Martin Gembec
Merkur a Venuše nad hotelem Ještěd 27.6.2005.
Autor: Martin Gembec
Význam konjunkcí planet

Pro lidstvo mají konjunkce, tedy blízká setkání planet na obloze, velký význam. V minulosti se jim nejspíš připisovala vazba na významné události. Nejčastěji je zde zmiňována vzácná trojnásobná konjunkce planet Jupiter a Saturn během jediného roku v roce 7 př. n. l. Tato mohla být onou Betlémskou hvězdou. Velmi blízké setkání Venuše a Jupiteru nastalo 17. června roku 2 př. n. l.. Planety tehdy nešly rozlišit pouhým okem a splynuly v jednu výraznou "hvězdu".

Konjunkce v blízké budoucnosti

Pokud zabrousíme do astronomického významu slova konjunkce, zjistíme, že jde o význačné postavení planety sluneční soustavy vůči Zemi a Slunci. Venuše a Merkur se dostávají do dolní nebo horní konjunkce (před nebo za Sluncem). Vnější planety (Mars, Jupiter ap.) pak pouze do konjunkce jediné, kdy jsou schovány za Sluncem.
Konjunkce však může znamenat i situaci, kdy dvě planety mají stejnou rektascenzi a tento význam používáme i v našem článku. Taková blízká setkání jasných planet nejsou úplně nejčastější. Zde je výběr některých (zdroj):

DatumPlanetyÚhlová vzdálenostElongace
15.3.2012Venuše a Jupiter45°
17.8.2012Saturn a Mars60°
27.11.2012Venuše a Saturn0,5°30°
20.6.2013Venuše a Merkur22°
18.8.2014Venuše a Jupiter0,2°18°
21.2.2015Venuše a Mars0,5°28°
1.7.2015Venuše a Jupiter0,4°42°

Co si přát závěrem? Pěkné počasí a pěkné záběry v našem redakčním mailu: info@astro.cz.
Do e-mailu nezapomeňte doplnit své jméno a příjmení, místo, datum a čas pozorování, příp. technické informace (použitý fotoaparát, objektiv, expozice atp.). Zdařilé snímky nezapomeňte zaslat též do ČAM. Autorům došlých fotografií děkujeme!




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »