Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hvězdárna Turnov - znovuotevření

Hvězdárna Turnov - znovuotevření

Hvězdárna Turnov 2013 Autor: Aleš Majer
Hvězdárna Turnov 2013
Autor: Aleš Majer
Vážení příznivci astronomie, dovolujeme si vám oznámit, že v pátek bude slavnostně uvedena do opětovného provozu „lidová“ hvězdárna v Turnově na Vrchhůře.

S její výstavbou se začalo v roce 1964 a pro veřejnost byla otevřena 2. května 1974. Od roku 1976 měl objekt v pronájmu AsÚ ČSAV. V posledních letech byla hvězdárna v majetku města Turnov a ve správě Střediska volného času Žlutá ponorka a objekt postupně chátral a začalo do něj zatékat. Z důvodu bezpečnosti musel přerušit činnost i astronomický kroužek při turnovském gymnáziu. Město Turnov zpracovalo projekt na celkovou přestavbu a modernizaci objektu s německým partnerem, ale žádost o grant z EU nebyla úspěšná. V létě letošního roku se společnost SUNDISK dohodla s vedením města Turnov na dvouletém pronájmu budovy hvězdárny za účelem obnovení jejího původního poslání. Byla opravena střecha i kopule a další práce průběžně pokračují.

Pozorování na terase hvězdárny v Turnově Autor: Martin Gembec
Pozorování na terase hvězdárny v Turnově
Autor: Martin Gembec
Hvězdárna bude sloužit především popularizaci astronomie, pozorování zajímavých úkazů pro veřejnost a přednáškám pro školy z Libereckého kraje. Činnost na hvězdárně zajistí členové Klubu astronomů Liberecka, pobočky ČAS. Kdo to nemáte do Turnova daleko, jste v pátek srdečně zváni.

Na stránkách Klubu astronomů Liberecka lze shlédnout dvě reportáže České televize z letošního roku (odkazy v textu). http://udalosti.astronomy.cz/?p=3144

Web hvězdárny najdete brzy na adrese hvezdarna.turnov.cz.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »