Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Měření jádra komety 67P

Měření jádra komety 67P

3D model jádra komety 67P Autor: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
3D model jádra komety 67P
Autor: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Sonda Rosetta přináší nejen zajímavé snímky jádra komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Na světě je mnoho dalších měření. Jak je kometa velká, jak se otáčí, jakou má hustotu, jaké uvolňuje plyny a podobně. Níže uvedené výsledky jsou pouze první zpracovaná data a podle dalších měření se mohou dále vyvíjet.

Jeden ze základních úkolů Rosetty bylo vytvořit trojrozměrný model jádra komety. Ten byl vytvořen na základě snímků přístroje OSIRIS a navigační kamery. Jak víme, jádro tvoří dva základní útvary, větší má rozměry 4,1 × 3,2 × 1,3 km a menší 2,5 × 2,5 × 2,0 km. V současné době ještě není zmapován celý povrch jádra, protože asi 30% část je zastíněna. To znamená, že část modelu je pouze odhad a také data o objemu a hustotě komety tím pádem nejsou ještě zcela přesná.
ESA nabízí 3D model ke stažení ve formátu wrl a obj.

Rozměry jádra komety 67P Autor: ESA/Rosetta
Rozměry jádra komety 67P
Autor: ESA/Rosetta
V tabulce můžeme vidět dosud známé fyzikální parametry jádra komety. Ačkoli jde zatím o předběžné výsledky, základní představu nám to již dává. Odkazy směřují na články, které se k naměřeným údajům vztahují. V tabulce zatím chybí údaj o odrazivosti jádra a také je zřejmé, že údaje se budou měnit s tím, jak se kometa bude blížit ke Slunci a její aktivita se bude zvyšovat.

Rozměr (menší lalok) 2,5 × 2,5 × 2,0 km OSIRIS
Rozměr (větší lalok) 4,1 × 3,2 × 1,3 km OSIRIS
Doba rotace kolem osy 12,4043 hod. OSIRIS
Směr osy rotace RA: 69°; DE: 64° OSIRIS
Hmotnost 1013 kg (10 miliard tun) RSI
Objem 25 km3 OSIRIS
Hustota 0,4 g/cm3 RSI / OSIRIS
Rychlost uvloňování vodních par 0,3 l/s (červen 2014); 1–5 l/s (červenec–srpen 2014) MIRO
Povrchová teplota 205–230 K (−68 až −93 °C, červenec–srpen 2014) VIRTIS
Podpovrchová teplota 30–160 K (−113 až −243 °C, srpen 2014) MIRO
Detekované plyny voda, oxid uhelnatý (CO), oxid uhličitý (CO2),
čpavek (NH3), metan (CH4), metanol (CH3OH)
ROSINA
Prachová zrna od několika desetin mikrometru do několika setin mikrometru COSIMA 
část. též GIADA

Pokud hledáte také aktuální snímky jádra komety, pak rozhodně nevynechte článek se synteticky vytvořenými 3D anaglyfy a animacemi jádra komety včetně snímku s výtrysky z krku komety.

Zdroje a doporučujeme:
[1] Blog ESA
[2] Rosetta zná své přistávací místo
[3] Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »