Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Byla vyfotografována první exoplaneta?

Byla vyfotografována první exoplaneta?

phot-26a-04-normal.jpg
Tým evropských a amerických astronomů z Evropské jižní observatoře (ESO) v Paranal (Chile) oznámil 10. září, že letos v dubnu pozoroval objekt, který je možná první exoplanetou, kterou kdy člověk spatřil na vlastní oči. Objev se podařil díky 8,2 m dalekohledu Yepun, který je vybaven systémem NACO, což je zkratka použité technologie NAsmythova systému adaptivní optiky a infračerveného zobrazovacího spektrografu COnica.

Díky odstranění vlivu zemské atmosféry a kombinaci více snímků provedených různými filtry se astronomům podařilo objevit malý. velmi slabý bod červeného světla vzdálený jen 0,8 arcsec od hnědého trpaslíka jménem 2MASSWJ1207334-393254, což je označení podobající se daleko více výrobnímu číslu vašeho videa než názvu pro hvězdu.

Hnědý trpaslík (zkráceně nazývaný 2M1207) se nachází v souhvězdí Hydry, ve vzdálenosti 230 světelných let od Země. Je starý jen 8 milionů let a je celkem 42krát menší než naše Slunce nebo naopak 25krát větší než Jupiter. Hnědý trpaslík je hvězdou, která je příliš malá na to, aby se v ní zažehly termonukleární reakce. Její svit je tedy velmi slabý a bez dokonalé adaptivní optiky jednoho ze čtyř dalekohledů VLT by ji vůbec nebylo možné ze Země pozorovat.

phot-26c-04-hires.jpg
Možná planeta, která hnědého trpaslíka obíhá ve vzdálenosti asi dvakrát větší než je vzdálenost mezi Sluncem a Neptunem, je asi 5krát větší než Jupiter. V jejích emisních čarách byla objevena voda v takovém množství, které se může vyskytovat pouze u planet, nikoliv u hvězd. Podle Gaela Chauvina vedoucího vědeckého týmu ESA, se pravděpodobně jedná o závěrečné stadium vzniku planety, protože teplota tohoto tělesa je velmi vysoká, okolo 1.000°C. Snímky pořízené infračervenou kamerou je však ještě potřeba opravit o efekty zemské atmosféry a vykonat další upřesňující pozorování....

Výsledky představené v této tiskové zprávě ESO jsou založeny na výzkumné zprávě "Kandidát na obří planetu blízko mladého hnědého trpaslíka", autor G. Chauvin a kolektiv, který byl přijat k publikaci a brzo se objeví v časopisu Astronomy and Astrophysics. Předběžný tisk je k dispozici zde.

Zdroj : ESO tisková zpráva
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »