Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Exoplaneta ve čtyřnásobném hvězdném systému

Exoplaneta ve čtyřnásobném hvězdném systému

Představa objevené exoplanety PH1 v soustavě čtyřhvězdy Autor: Haven Giguere/Yale University
Představa objevené exoplanety PH1 v soustavě čtyřhvězdy
Autor: Haven Giguere/Yale University
Společné úsilí amatérských a profesionálních astronomů vedlo k prvnímu ohlášenému případu objevené planety obíhající kolem dvou sluncí, které zase obíhají kolem druhé vzdálené dvojice hvězd.

Na připojeném obrázku je umělecká ilustrace PH1, tj. planety objevené účastníky vědeckého projektu Planet Hunters (lovci exoplanet). Planeta PH1 je velký objekt v popředí. Jedná se o cirkumbinární planetu (obíhající kolem dvou hvězd představujících těsný pár).

Podle astronomů je zatím známo pouze šest exoplanet (z celkového počtu 843), které obíhají kolem dvojhvězdy, ale žádná z nich se nenachází ve čtyřnásobném hvězdném systému.

„Cirkumbinární planety jsou extrémní případy ve vývoji planet,“ říká Meg Schwambová (Yale University), hlavní autorka zprávy přednesené 15. 10. 2012 na výroční konferenci Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society in Reno, Nevada. „Objev takovýchto systémů nás nutí vrátit se zpět k základním teoriím, abychom pochopili, jak takové planety mohou vzniknout a vyvíjet se v takto dynamicky se měnícím prostředí.“

Exoplaneta v systému čtyř hvězd Autor: Haven Giguere/Yale University
Exoplaneta v systému čtyř hvězd
Autor: Haven Giguere/Yale University
Druhý obrázek představuje rodinný portrét planetární soustavy PH1. Nově objevená planeta je zobrazena na tomto uměleckém díle jako černý kotouček (společně s hvězdnými skvrnami) na okraji jedné z hvězd vzájemně se zakrývající dvojice. Ve velké vzdálenosti, daleko za oběžnou drahou planety, se nachází druhá dvojice hvězd patřící k této planetární soustavě.

Planeta přezdívaná PH1 byla poprvé identifikována skupinou amatérských astronomů účastnících se na projektu Planet Hunters, což je program pod vedením Yale University, který si klade za cíl prohlížet astronomická data z družice Kepler a hledat v nich informace o případných planetách. Toto je první případ potvrzené exoplanety v rámci tohoto projektu.

Astronomové amatéři Kian Jek (San Francisco, Kalifornie) a Robert Gagliano (Cottonwood, Arizona) si všimli slabého poklesu jasnosti způsobeného planetou přecházející před mateřskou hvězdou, což je v současné době běžná metoda objevování exoplanet. Meg Schwambová, vedoucí týmu profesionálních astronomů na Yale University, potvrdila objev a určila parametry planety na základě následných pozorování pomocí dalekohledu Keck o průměru 10 m na Havajských ostrovech. Exoplaneta PH1 je plynný obr o průměru 6,2krát větším než Země, což znamená, že je poněkud větší než Neptun.

Nově objevená planeta obíhá kolem dvojice hvězd o hmotnostech 1,5 a 0,41 hmotnosti Slunce, které se při pohledu ze Země vzájemně zakrývají v periodě 20 dnů (za kterou oběhnou navzájem kolem sebe). Planeta kolem této dvojhvězdy oběhne jednou za 138 dnů. Ve vzdálenosti přibližně 1000 AU (tj. 1000 vzdáleností Země od Slunce) se nachází druhá dvojice hvězd, kroužící s první dvojicí kolem společného těžiště. Světlo překoná vzdálenost 1000 AU téměř za 6 dnů (pro porovnání: světlo ze Slunce dolétne na Zemi za 8 minut). Svět exoplanet stále překvapuje.

Zdroj: www.spaceref.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: Yale University, PH1, Exoplaneta


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »