Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Když se srazí exoplanety

Když se srazí exoplanety

Srážka exoplanet u hvězdy HD 131488
Srážka exoplanet u hvězdy HD 131488
Pomocí dalekohledu Gemini South Telescope (Chile) objevili astronomové University of California (UCLA) přítomnost prachu jako důkaz vzniku mladých kamenných planet v okolí hvězdy, vzdálené od Země asi 500 světelných roků. Tato pravděpodobná extrasolární soustava je však od naší Sluneční soustavy velmi odlišná.

"Až doposud byl teplejší prach, objevený kolem jiných hvězd, svým složením velmi podobný materiálu planetek nebo komet ve Sluneční soustavě," říká Dr. Carl Melis, vedoucí skupiny astronomů. "Nově objevený prach v okolí vzdálené hvězdy je zcela odlišný." Carl Melis o tomto objevu informoval ve Washingtonu na 215. konferenci Americké astronomické společnosti.

Hvězda známá jako HD 131488 je obklopena teplým prachem v oblasti, označované jako terestrická zóna planet. "Co dělá hvězdu HD 131488 ve skutečnosti unikátní, je přítomnost neznámého druhu prachu, uvolněného zřejmě při srážce těles, stejně tak jako přítomnost studeného prachu daleko od hvězdy," říká Dr. Benjamin Zuckerman, profesor fyziky a astronomie na UCLA, který je spoluautorem výzkumné práce. "Tyto dva charakteristické znaky odlišují hvězdu HD 131488 od jiných hvězd, u kterých byl rovněž získán důkaz přítomnosti velkého množství prachu v místě předpokládaného výskytu terestrických planet."

Sluneční soustava planetární systém HD 131488
Sluneční soustava planetární systém HD 131488
K pozorování hvězdy HD 131488 v oboru infračerveného záření astronomové použili přístroj nazvaný T-ReCS, instalovaný na dalekohledu South Gemini Observatory. Výzkumníkům poskytl data, která byla použita k analýze teplého prachu v oblasti v těsné blízkosti hvězdy. "Je typické, že prach či drobné úlomky materiálu v okolí našeho Slunce či jiných hvězd obsahují především různé druhy olivínů, pyroxenů či křemičitanů, tedy minerálů obvykle se vyskytujících na Zemi," říká Melis. "Prach v okolí hvězdy HD 131488 je ale naprosto odlišný."

Melis se svým týmem spolupracovníků je toho názoru, že přijatelným vysvětlením pro nezvykle velké množství teplého prachu je fakt, že se jedná o pozůstatek nedávné kolize dvou kamenných planetárních těles. Takováto srážka by poskytla odpovídající množství prachových částic, které je potřebné k vysvětlení získaných výsledků pozorování.

Ačkoliv prach záhadného složení je u hvězdy HD 131488 lokalizován do vzdálenosti srovnatelné se vzdáleností Země od Slunce, tým vědců rovněž objevil studený prach ve vzdálenosti zhruba 45krát větší. Tato oblast vnějšího prachu je určitým analogem Kuiperova pásu ve Sluneční soustavě, což je oblast za drahou planety Neptun, kde kolem Slunce krouží velké množství těles menších rozměrů.

Hvězda HD 131488 se nachází v souhvězdí Kentaura a je 3krát hmotnější a 33krát svítivější než Slunce. Hvězda je součástí velké hvězdotvorné oblasti na jižní obloze, která je známá jako asociace Centaurus-Lupus, která je tvořena hvězdami, jejichž stáří se pohybuje kolem 10 miliónů roků. To je ve velkém kontrastu se stářím Slunce, které je 4,6 miliardy roků.

Zdroj: www.gemini
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »