Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Největší český dalekohled zamíří na planety u jiných hvězd

Největší český dalekohled zamíří na planety u jiných hvězd

Perkův dalekohled na ondřejovské observatoři Astronomického ústavu Akademie věd AV ČR.
Autor: AsÚ AV ČR

V pátek 23. září 2016 skončilo na observatoři Astronomického ústavu AV ČR mezinárodní setkání vědců s jediným tématem – vědecké využití Perkova dalekohledu, největšího dalekohledu v České republice s průměrem zrcadlového objektivu 2 metry. Je velmi důležité správně určit pozorovací program dalekohledu této třídy velikosti, zejména v době, kdy se chystá stavba největšího dalekohledu světa E-ELT s průměrem přes 39 metrů.

Tisková zpráva Astronomického ústavu AV ČR ze 26. září 2016.

Setkání se zúčastnilo na 30 astronomů a technických pracovníků z observatoří v Ondřejově a Thueringer Landessternwarte Tautenburg v Německu. Tautenburská observatoř má v provozu „dvojče ondřejovského dalekohledu“.

Diskutovalo se o budoucím využití dalekohledu pro žhavá vědecká témata současné astronomie jako exoplanety, pulsace hvězd a pozorování tzv. horkých hvězd. Byla domluvena spolupráce s kolegy z Thueringer Landessternwarte Tautenburg na poli výstavby nových přístrojů a zlepšení stávajících. Setkání demonstrovalo fakt, že dvoumetrový Perkův dalekohled a jeho dvojče v Tautenburgu jsou i v éře moderních 8metrových dalekohledů na Evropské jižní observatoři a dokonce i plánovaného největšího dalekohledu světa o průměru přes 39 metrů stále velice potřebné přístroje a jsou schopny produkovat skvělé vědecké výsledky.

Od roku 2017 se bude s Perkovým dalekohledem pozorovat společně s observatoří v Tautenburgu vzorek vybraných kandidátů na exoplanety z mise k2/kepler za účelem jejich charakterizace. Perkův dvoumetrový dalekohled bude také zapojen do hledání „nové Země“ v rámci vesmírné mise PLATO (plánovaný start 2024), která bude hledat Zemi podobné planety a bude třeba pozorovat a potvrdit touto misí objevené kandidáty pomocí pozemských dalekohledů jako je třeba Perkův dvoumetrový dalekohled (Dr. Petr Kabáth – Astronomický ústav AV ČR). Novým pozorovacím programem našeho národního dalekohledu bude také hledání a monitorování hvězdných erupcí (obdoba slunečních erupcí) spolu s německými kolegy z observatoře v Tautenburgu (prof. Petr Heinzel – Astronomický ústav AV ČR).

Představa planety obíhající kolem Proximy Centauri Autor: ESO/M. Kornmesser
Představa planety obíhající kolem Proximy Centauri
Autor: ESO/M. Kornmesser
Setkání k národnímu přístroji ČR předcházelo mezinárodní setkání o exoplanetách (planetách mimo Sluneční soustavu). Meetingu o exoplanetách se zúčastnilo 15 vědců z Rakouska, Německa, Slovenska a ČR. Diskutována byla možnost budoucí německo – rakousko – slovensko – české spolupráce při pozorování exoplanet pomocí spektroskopie, do které by byl zapojen i český Perkův dvoumetrový dalekohled.

"Ondřejovský dvoumetr", dnes pojmenovaný Perkův dalekohled, je největším dalekohledem u nás. Vyroben byl německou firmou Carl Zeiss a na observatoři v Ondřejově byl do provozu uveden v srpnu 1967 v rámci Valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie. Průměr zrcadlového objektivu má 2 metry, dalekohled pracuje s ohniskovou vzdáleností 64 metrů, hmotnost otáčivých částí je 80 tun. Dalekohled se používá se spektrografem a pozorují s ním vědci Stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR, ale i z jiných českých institucí.

Kontakty a další informace

Bc. Petr Kabáth, Dr. rer. nat.
Stelární oddělení Astronomického ústavu AV ČR
Tel: 323 620 143
E-mail: petr.kabath@asu.cas.cz

Prof. RNDr. Petr Heinzel, DrSc.
Sluneční oddělení Astronomického ústavu AV ČR
Tel: 323 620 233
E-mail: petr.heinzel@asu.cas.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Tel: 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Stelární oddělení Astronomického ústavu AV ČR
[2] V Ondřejově proběhnou tři mimořádné vědecko-vzdělávací akce

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Astronomický ústav AV ČR, Perkův dalekohled


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »