Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Pozorujte zákryt exoplanety!

Pozorujte zákryt exoplanety!

Model exoplanety HD17156 b
Model exoplanety HD17156 b
Výzva pro pozorovatele zákrytů hvězd exoplanetami. V září nastanou dva pozorovatelné zákryty (tranzity) HD17156 b Cas, což je tranzitující exoplaneta s nejdelší známou periodou (21,2 dne).

Dva zákryty během září
První zákryt nastává v noci ze 4. na 5. září 2008, ale pozor, je nutné začít pozorovat hned za soumraku, protože podle předpovědi zákryt začíná ve 19:43 SELČ, střed je ve 21:16 SELČ a konec tranzitu v 20:49 SELČ.

Druhý, ještě příznivější tranzit nastává hned následující oběh - v noci z 25. na 26. září 2008. To má exoplaneta přímo ideální pozorovací okno - začátek tranzitu nastane v 0:56 SELČ, střed ve 2:29 SELČ a konec ve 4:02 SELČ. To je tak ideální, že tuto noc by žádný pozorovatel s CCD kamerou neměl pozorovat nic jiného než právě tento objekt!

Nejdelší oběžná doba
Proč je tranzitující exoplaneta HD17156 b Cas právě tak zajímavá? Většina tranziterů má orbitální periodu den či dva, maximálně 5 dní. Čím delší perioda, tím větší velká poloosa oběžné dráhy a tím je menší pravděpodobnost, že bude docházet k pozorovatelným tranzitům. HD17156 b Cas má periodu 21,2 dne, takže šance, že nám tato exoplaneta dokáže zakrýt svou mateřskou hvězdu je skutečně malá. Přesto to ze Země vidíme. Přitom délka tranzitu je poměrně krátká - jen 186 minut. Je to způsobeno tím, že exoplaneta "b" kolem HD17156 obíhá po velmi výstředné oběžné dráze. Jde ve všech ohledech o výjimečný systém s velmi málo pozorovatelnými zákryty a tak bychom si neměli nechat ujít žádné pozorovací okno.

Zákryt hvězdy exoplanetou
Zákryt hvězdy exoplanetou

Parametry tranzitu
Hvězdná velikost mateřské hvězdy: V=8,17 mag, hloubka poklesu 0,008 mag, délka tranzitu 186 minut. Hvězda je velmi jasná a tak je dostupná i pro malé přístroje a teleobjektivy. Souřadnice objektu (J2000): RA: 02 49 44.27, DE: +71 45 12.7, tedy souhvězdí Kassiopeji.

Tipy pro pozorování:
Pozorujte pokud možno minimálně 1 hodinu před začátkem tranzitu a 1 hodinu po předpovězeném konci tranzitu.
Expozici volte tak, abyste měli signál na snímcích od hvězdy u horní hranice linearity kamery. Pokud máte non-ABG 16ti bitovou CCD kameru, doporučený signál je 40 tisíc ADU. To platí i pro srovnávací hvězdu.
Použijte autoguiding. Zvýší se tím velice přesnost.
Pokud budete mít krátké expozice (pod 120s), doporučujeme surové snímky při zpracování skládat (funkce "Merge frames" v Muniwinu)
Před pozorováním si zkontrolujte, zda máte správně nastaven systémový čas v PC/notebooku.

Svá pozorování zasílejte Sekci pozorovatelů proměnných hvězd





O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »