Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  První pozorování zákrytu hvězdy exoplanetou v ČR

První pozorování zákrytu hvězdy exoplanetou v ČR

V dnešní době známe už více jak sto exoplanet. Většina znich byla objevena pomocí změn radiálních rychlostí mateřskéhvězdy. V poslední době se ale začíná prosazovat jiný způsobdetekce exoplanet - pokud máme štěstí, dochází k přechodůmexoplanety před mateřskou hvězdou a my pozorujeme periodicképoklesy jasnosti. Díky malým rozměrům planet je aleamplituda velmi malá (několik málo setin magnitudy) adetekce obtížná.

V srpnu letošního roku oznámil mezinárodní tým astronomůobjev exoplanety kolem hvězdy 11. hvězdné velikosti (jenazývána TrES-1 = GSC 2652-1324) v souhvězdí Lyry právěpomocí fotometrické metody. Oběžná doba planety je asi 3.03dne, její hmotnost asi tři čtvrtiny hmotnosti Jupiteru avelká poloosa dráhy 0.04 AU. Hvězda se během zákrytu zeslabíasi o 2.5%. Podrobnější informace o hvězdě jsou k dispozicina astro-ph/0408421 a na www.astro.cz.

V noci z 1. na 2. září pozoroval zákryt TrES-1 belgickýamatérský astronom Tonny Vanmunster. Za tři dny (tj. v nociz 4. na 5. září) už jsem společně s Tonnym pozoroval zákrytTrES-1 i já pomocí 40cm dalekohledu Hvězdárny a planetáriaMikuláše Koperníka v Brně, který je vybavený CCD kamerouST-7. Pro získání maximálního poměru signálu k šumu jsemnepoužil žádný filtr a expoziční dobu jsem zvolil na 45sekund. Po zpracování více jak 400 snímků pomocí programuCMunipack za užití čtyř srovnávacích hvězd a zprůměrováníkaždých pěti snímků se ukázala světelná křivka, kterou vidíte na obrázku. Kliknutím na graf jej zobrazíte v plném rozlišení.

TrES-1 je teprve druhou hvězdou, u níž se podařilo pozorovatzákryty exoplanetou i amatérským astronomům a pokud jeautorovi těchto řádků známo (pokud je tomu jinak, prosím osdělení!), jedná se o první pozorování exoplanety z územíČR.

S pozdravem,
Ondřej Pejcha
BRNO-sekce pozorovatelů proměnných hvězd
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka

P.S. Během pozorování TrES-1 byla objevena i nová proměnnáhvězda typu W UMa ve stejném poli. Informace o ní jsou kdispozici na stránkách http://var.astro.cz/pejcha/newvar podnázvem "Pej 025" - jedná se o 25. proměnnou hvězdu, kteroujsem objevil. Proměnnost hvězdy byla potvrzena i finskýmipozorovateli, kterým se ale bohužel na samotný zákryt TrES-1zatáhlo.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »