Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  41. konference o proměnných hvězdách a exoplanetách

41. konference o proměnných hvězdách a exoplanetách

Petřínská hvězdárna
Petřínská hvězdárna
Všichni zájemci o proměnné hvězdy a exoplanety jsou srdečně zváni na listopadovou konferenci o těchto tématech. Akce proběhne ve dnech 27. až 29. listopadu 2009 na Štefánikově hvězdárně v Praze.

Proměnné hvězdy jsou objekty klíčového významu v oboru stelární astrofyziky a potažmo v astrofyzice jako takové. Umožňují nám studovat hvězdné nitro, povrch i okolí. Určujeme s jejich pomocí vzdálenosti ve vesmíru a obecně lze říci, že hvězdná proměnnost nás upozorňuje na zajímavé, právě probíhající jevy ve vesmíru.

Extrasolární planety jsou obor naprosto odlišný. Jejich studium v posledních letech nám umožnuje lépe pochopit teorii vzniku planetárních soustav, migraci planet. Hledáme i terestrické planety, na kterých může existovat život.

Vznikající hvězda se dvěma protilehlými výtrysky.
Vznikající hvězda se dvěma protilehlými výtrysky.
Tyto dva zcela rozdílné obory spojuje do značné míry metodika jejich výzkumu a především pozorování. Tranzity exoplanet se pozorují stejně jako zákrytové dvojhvězdy nebo pulzující proměnné hvězdy - fotometricky. A právě fotometrii a výzkumu tranzitujících exoplanet a proměnných hvězd se věnuje odborná složka České astronomické společnosti - Sekce proměnných hvězd a exoplanet.

Ve spolupráci se Štefánikovou hvězdárnou v Praze na Petříně pořádá nyní další, tradiční výroční konferenci o výzkumu proměnných hvězd (a exoplanet). Letos v pořadí již čtyřicátou první. Akce je letos vyjímečná svou lokalitou. Vůbec poprvé v historii se koná v našem hlavním městě, v Praze. Štefánikova hvězdárna poskytla své krásné prostory, které vytvoří zajímavým přednáškám více než důstojnou kulisu.

Program konference se právě dotváří, nechte se nalákat krátkým výběrem z přihlášených příspěvků:

  • L. Brát, České exoplanety ve světě
  • L. Šmelcer, PW Her - těžce krotitelná dvojhvězda
  • E. Plávalová, Dvojhviezdna sústava HD 120136 s extra-planétou: modelovanie chýbajúcich dráhových elementov
  • Z. Mikulášekm, Vzestup a pád astrofyziky hvězd a dvojhvězd
  • J. Rozehnal, Migrace v extrasolárních planetárních systémech
  • M. Zejda, Záhady TW Draconis
  • V. Šimon, Monitoring of the Galactic X-ray sources in the optical passband
  • J. Liška, Studium dvojhvězdy UX UMa - výsledky z diplomové práce
  • J. Trnka, Fotometrie ve Slaném
  • V. Šimon, Photometric observations of early optical afterglow of GRB 090726

PŘIHLÁŠKY
Pokud jste mimopražští a potřebujete zajistit ubytování (na Strahovských kolejích, 100m od hvězdárny), je třeba se přihlásit nejpozději 12. listopadu. Přihlášky bez požadavku na ubytování lze pak zasílat až do 20. listopadu.

Exoplaneta s měsícem v představě malíře
Exoplaneta s měsícem v představě malíře

INFORMACE PRO PŘEDNÁŠEJÍCÍ
Pokud si chcete přihlásit příspěvek do programu, ještě je stále možnost. Hlaste se ale prosím co nejdříve.

Více informací o konferenci a on-line přihláška viz: http://var.astro.cz

Na setkání se těší za všechny organizátory
Luboš Brát
- předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS




O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »