Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Experti na magnetické hvězdy se sjedou do Brna

Experti na magnetické hvězdy se sjedou do Brna

Konference o magentických hvězdách se bude konat od 28. srpna do 1. září, v prostorách Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Autor: ÚTFA PřF MUNI.

Masarykova univerzita bude koncem srpna hostit astrofyzikální konferenci zaměřenou na hvězdná magnetická pole a jejich roli ve vzniku a vývoji hvězd. Konference se bude konat od 28. srpna do 1. září, v prostorách Přírodovědecké fakulty na Kotlářské. Do Brna se sjedou specialisté z celé Evropy, Kanady, Austrálie a Indie, aby v průběhu konference prezentovali a diskutovali nejnovější výsledky na poli výzkumu hvězdného magnetismu.

Tisková zpráva ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně z 31. července 2017

Přestože magnetické pole vzdálených hvězd je extrémně těžké detekovat a studovat, patří tato vědní oblast k jednomu z nejaktuálnějších témat moderní astrofyziky. Díky současným výzkumům je zřejmé, že magnetické pole hraje rozhodující roli při utváření vnějšího vzhledu hvězd, rovněž pak při formování a vývoji hvězd a jejich planetárních soustav.

To je také důvod, proč tuto konferenci organizujeme. Přední odborníci mohou diskutovat a sdílet své nové výsledky a nápady. V Brně máme navíc štěstí, že zde působí mezinárodně uznávaná skupina výzkumných pracovníků a studentů, kteří se podílejí na průlomových studiích o magnetických hvězdách,“ říká hlavní organizátor konference, doc. Ernst Paunzen z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky.

Do České republiky zavítají významní vědci z celého světa, mimo jiných to budou Oleg Kochukhov (Švédsko), Lilia Ferrario (Austrálie), Gustavo Guerrero (Brazílie) a Gregg A. Wade (Kanada). Diskutovat se bude role magnetického pole na obří molekulová oblaka mezihvězdného plynu, vliv magnetického pole na vývoj masivních hvězd, hvězdná seismologie a pulzace, magnetické pole v okolí černých děr a význam magnetismu ve dvojhvězdách a bílých trpaslících. V průběhu konference je pro účastníky připraven i doprovodný program v brněnském planetáriu a koncert Komorní dechové harmonie Brno.

Kontakt a další informace

doc. Ernst Paunzen
Ústav Teoretické fyziky a Astrofyziky PřF MU v Brně
Mail: epaunzen@physics.muni.cz

Mgr. Lenka Zychová
Ústav Teoretické fyziky a Astrofyziky PřF MU v Brně - tiskový tajemník
Mail: zychova@physics.muni.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Webové stránky konference

Převzato: ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně



O autorovi

Lenka Zychová

Lenka Zychová

Lenka Zychová (*1986, Ostrava) je astronomka a popularizátorka astronomie. Věnuje se doktorskému studiu astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Svůj výzkum zasvětila mezihvězdné látce, konkrétně bublinám v mezihvězdném prostředí, ve kterém ji trpělivě pomáhá vedoucí Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu AV ČR. Dále je také tiskovým tajemníkem Ústavu teoretické fyziky a Astrofyziky PřF MU v Brně. Další informace a kontakt naleznete na jejím webu Astronomickeprednasky.cz.

Štítky: ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »