Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Kamil Hornoch: další nova v M31

Kamil Hornoch: další nova v M31

19 dní po objevu druhé novy v galaxii M31 se Kamilu Hornochovi podařilo objevit další podobně jasnou novu ve stejné galaxii.

Uprava:16:00 přidány snímky novy.

Novu nalezl na snimcích z noci 14./15.7. a potvrdil ji v noci na dnešek. Za 24 hodin zeslábla z objevových R=16.9 mag na R=17.6 mag. Vše je odesláno do CBAT pro publikaci v IAUC.

Marco Fiaschi z Padovy, Italie pořídil na žádost K. Hornocha snímky přes H-alfa filtr a potvrdil objev novy (hvězda je na snímku velmi jasná).

Snímky budou pravděpodobně již dnes večer ci zítra na adrese http://astro.sci.muni.cz/lelek/snimky2.html

Oba snímky byly pořízeny v Lelekovicích pomocí 35 cm dalekohledukamerou CCD SBIG ST-6V přes R filtr. Nova je vyznačena dvěma čárkami.

Objevovy snimek
Objevovy snimek
Objevový snímek - složený ze 7 šedesátisekundových expozic.
Potvrzovaci snimek
Potvrzovaci snimek
Potvrzovací snímek z noci na dnešek, který vznikl sečtením 19 šedesátisekundových expozic.






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »