Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Květnový seminář o proměnných hvězdách

Květnový seminář o proměnných hvězdách

Světelné echo proměnné V838 Monocerotis
Autor: Hubble/NASA

Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti pořádá ve spolupráci s Hvězdárnou Zlín specializovaný seminář zaměřený na korektní analýzu fotometrických dat proměnných hvězd, objevených českými pozorovateli. Seminář proběhne v prostorách zlínské hvězdárny o víkendu 1. - 3. května a přihlášky zasílejte nejpozději do 7. dubna. Jak a komu? Na co se na semináři těšit? Čtěte dále...

Fázová křivka jedné z mnoha CzeV hvězd sestavená z dat objevitele a dat z robotické přehlídky Autor: Martin Mašek
Fázová křivka jedné z mnoha CzeV hvězd sestavená z dat objevitele a dat z robotické přehlídky
Autor: Martin Mašek
Jarní seminář proběhne v termínu 1. - 3. května 2015 a má napomoci především objevitelům proměnných hvězd (ale nejen jim!) k provádění korektní analýzy jejich vlastních dat, případně doplněných o data z robotických přehlídek. CzeV katalog v současné době obsahuje přes 650 proměnných hvězd objevených českými amatérskými astronomy. Typ proměnnosti, kompletní světelná křivka nebo světelné elementy jsou však známy jen u malého počtu z nich. Další postupy, jak neznámé veličiny zjistit, budou tématem na semináři.

Začátečníci na semináři získají přehled o tom, jak mohou ve svých datech objevit vlastní, dosud neobjevenou proměnnou hvězdu a jak rozpoznají artefakty měření. Pokročilí účastníci semináře se seznámí s teoretickými základy periodové analýzy svých fotometrických dat, ale především se také sami naučí používat pro tyto účely vhodný software jako PerSea, Peranso nebo Period04.

Své přihlášky – návratky zasílejte nejpozději do 7. 4. 2015 emailem na adresu lsmelcer@seznam.cz. Připojte kontaktní informace na sebe a informaci o tom, co byste se na semináři chtěli naučit / prodiskutovat.

Ke stažení

Kontakt

Ladislav Šmelcer
Vsetínská 78, 757 01, Valašské Meziříčí
lsmelcer@seznam.cz, 777 82 88 86






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »