Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Maximum proměnné hvězdy omikron Ceti

Maximum proměnné hvězdy omikron Ceti

V těchto týdnech se nachází omikron Ceti ve své maximální jasnosti. Máte možnost vidět jednu z nejznámějších proměnných hvězd okem bez použití dalekohledu. Najbližší další maxima nastanou v období, kdy bude hvězda na obloze v blízkosti slunce, takže další reálná šance vidět hvězdu takto jasnou nastane až v roce 2007.

Mapa, která pomůže najít MiruOmikron Ceti, známá také jako Mira, patří mezi nejznámější proměnné hvězdy. Svým obrovským rozsahem světelných změn upoutala pozornost astronomů již na konci 16. století. V maximu jasnosti je bez problémů vidět okem i z měst a během některých maxim patří mezi velmi jasné hvězdy oblohy. V minimu jasnosti pak úplně zmizí z dosahu triedrů a pro její sledování se musí použít menších binokulárů.

Charakter světelných změn nejlépe dokumentuje tzv. "světelná křivka", což je graf zachycující změnu jasnosti během času. Ze světelné křivky se dá vyčíst perioda světelných změn - hvězdě trvá 11 měsíců než se dostane z maxima přes minimum opět do maxima.

Mira je zajímavá také tím, že díky relativně malé vzdálenosti od nás (420 světelných let) ji můžeme s pomocí velkých dalekohledů vidět nejen jako svítivý bod, ale jako kotouček s pozoruhodnými detaily na povrchu. Podařilo se tak zjistit, že tvar hvězdy není zdaleka přesně kulový, jak se předpokládalo.

Další zajímavostí je, že hvězda není v prostoru osamělá, ale má slabšího průvodce, se kterým tvoří dvojhvězdu. Obě hvězdy spolu interagují = vyměňují si hmotu a dnes se Mira řadí mezi tzv. "symbiotické dvojhvězdy".




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »