Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Velké zjasnění hvězdy v Andromedě

Velké zjasnění hvězdy v Andromedě

Příklad kataklyzmické dvojhvězdy
Příklad kataklyzmické dvojhvězdy
V souhvězdí Andromedy bylo včera objeveno vzplanutí hvězdy HS2331+3905. Patří mezi tzv. trpasličí novy a zjasňuje se vysokým tempem. Podle posledních měření má 9,5 mag a mohla by dosáhnout až 8 mag a tedy být viditelná už v malém triedru.

OBJEKT S NEJVYŠŠÍ PRIORITOU PO CELOU DOBU VZPLANUTÍ

Všichni pozorovatelé jsou vyzýváni k pozorování! Vítána jsou jak vizuální pozorování, tak měření pomocí CCD kamery nebo i spektroskopie.

Objev byl zveřejněn 4. září ve 21:00 SELČ. Hiroyuki Mehara oznámil v mailové konferenci VSNETu a alertu 9530, že tato kataklyzmická trpasličí nova - pravděpodobně typu WZ Sge - vzplanula. Jedná se o první dosud detekované vzplanutí. Podle následujících měření se HS2331+3905 zjasňuje rychlostí až 10,5 mag za den! a mohla by dosáhnout hvězdné velikosti 8 mag.

Jedná se o těsnou dvojhvězdu složenou z bílého trpaslíka s akrečním diskem a pravděpodobně hnědého trpaslíka. Hvězdy kolem sebe obíhají jednou za 81 minut a je velká pravděpodobnost, že při tom jedna druhou zakryje. Tyto zákryty by měly být pozorovatelné.

Pozorovatelé vybavení CCD kamerami s fotometrickými filtry UBVRI mohou získat velmi cenné a zajímavé výsledky. Ideální je měřit hvězdu po celou noc. Objekt se nachází v Andromedě, takže se dá pozorovat od večera až do rána.

Přesné souřadnice: 23 34 01.5 +39 21 42

Identifikační snímek se srovnávacími hvězdami (filtr V):

Tabulka dostupných proměřených srovnávacích hvězd v okolí (Henden photometry):

Více o tomto systému:

Odborný článek o hvězdě "The mysterious nature of HS2331+3905" (arXiv.org)

Vyhledávací mapky a pozorovací kampaň Sekce pozorovatelů proměnných hvězd:

Petr Sobotka a




O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »