Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Astronaut Andrew Feustel odletěl z ČR

Astronaut Andrew Feustel odletěl z ČR

Feustelovi při besedě na Akademii věd 1.8.2011. Autor: Stanislava Kyselová
Feustelovi při besedě na Akademii věd 1.8.2011.
Autor: Stanislava Kyselová
Astronaut Andrew Feustel i s rodinou odletěl zpět do USA. Jestli byl jeho pobyt v ČR úspěšný, je v tomto případě zbytečné se ptát. Vždyť všude kam přijel, vyvolal opravdové pozdvižení. Na závěr svého pobytu navštívil i Václava Havla.

Když se na astronauta stojí fronty
Proč jeho návštěva v ČR tak zaujala? Letěl raketoplánem, jejichž éra právě končí, to bylo první téma, které lidi zaujalo. Vzal s sebou na palubu plyšového Krtečka a udělal z něj opravdového kosmonauta, to způsobilo obrovský zájem dětí. Na palubu mezinárodní kosmické stanice namontoval detektor antičástic, to zase zaujalo odborníky. Zkrátka každou skupinu lidí dokázal svým letošním letem oslovit a zájem organizátory někde až zaskočil a litovali, že veřejnou besedu nepořádali v sále s vyšší kapacitou.

Krteček doprovázel astronauta po celém turné. Autor: Hynek Bulíř
Krteček doprovázel astronauta po celém turné.
Autor: Hynek Bulíř
Proběhla setkání nejen s veřejností, ale také s mnoha významnými lidmi i politiky. Až by se dalo říct, že jsme se k němu chovali jako ke státní návštěvě a celebritě nejvyšší třídy. No, posuďte sami. Na letišti ho v pátek 29. července přivítali předseda Akademie věd a americký velvyslanec. V pondělí 1. srpna obdržel nejvyšší vyznamenání Akademie věd, v úterý 2. srpna navštívil americké velvyslanectví, senát i poslaneckou sněmovnu a večer ho přivítal na ministerstvu osobně ministr zahraničních věcí. Při cestování po republice se postupně setkal s představiteli krajů jihočeského, pardubického, zlínského a jihomoravského. A to ani nemluvím o všech slavnostních obědech a večeřích anebo, že mu poslal své CD s věnováním osobně i Karel Gott.

Auto Astronomického ústavu AV ČR najezdilo s Andrew Feustelem a jeho rodinou po České republice 2 321 km. S Andrew Feustelem se osobně potkalo na 3 000 lidí a statisíce pak prostřednictvím televizí, rádií a novin. Jen pořad České televize Česká stopa ve vesmíru sledovalo 200 000 lidí.

Setkání s Václavem Havlem
V úterý 9. srpna, poslední den pobytu v České republice, se uskutečnila původně neplánovaná návštěva, kterou si manželé Feustelovi sami přáli. Byla to návštěva u prezidenta Václava Havla. Sabina Tančevová, tajemnice Václava Havla k návštěvě uvádí: "Manžele Havlovy v úterý navštívil s rodinou na Hrádečku americký astronaut Andrew Feustel, který v uplynulých dnech pobýval v České republice. Vřelé a výjimečné setkání se nečekaně protáhlo na dvě hodiny a bylo věnováno převážně obecnějším tématům souvisejícím s povahou vesmíru. Václav Havel při něm zavzpomínal na svá setkání s dalšími astronauty v minulých letech, jako například s astronautem československého původu Eugenem Cernanem, velitelem kosmické lodi Apollo 17. Darované náramkové hodinky, jaké měl Cernan sám na Měsíci, nosí Václav Havel dodnes."

Rodina Feustelova na návštěvě u manželů Havlových. Autor: Bohdan Holomíček
Rodina Feustelova na návštěvě u manželů Havlových.
Autor: Bohdan Holomíček
Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, který jako hlavní průvodce doprovázel rodinu Feustelovu na každém kroku, k tomu ve své reprtáži dodává: "Přijíždíme k venkovské chalupě, vcházíme do dvorku a dveřmi, u nichž jsou písmena VH pak do prostorné místnosti, kde astronauta s rodinou vítá Václav Havel. Úcta, kterou byste tady mohli krájet a rozdávat, moudrost a filozofický duch, že máte najednou strach, že nebudete stačit tomu tempu. Rozprava se pohybuje od filozofie až ke konkrétním otázkám vědy a vesmíru. Beseda, z níž každé slovo, které zapomenete, je nesmírnou škodou, znalosti Václava Havla jsou obdivuhodné. A. Feustel vypráví např. o tom, že při vycházce do volného prostoru lze poměrně snadno usnout, protože je zde naprosté ticho, klid a když astronaut čeká na kolegu, je těžké odolat spánku a že se mu to už stalo. Neřekl už ale, kdo a jak ho vzbudil. Pan prezident mluví o Písních kosmických Jana Nerudy a Andrew Feustel přikyvuje, protože v roce 2009 je měl s sebou na palubě Atlantisu. Pan prezident také říká "Já bych vám, pane Feustele, přál letět na Mars". Je to až neuvěřitelné, ale poslední návštěva manželů Feustelových se tak propojuje s tou naopak první, kdy Zdeněk Miler mluvil o svém námětu cesty Krtka na Mars. Těžko by to někdo zrežíroval lépe."

Ve středu 10. srpna se pak rodina astronauta Andrew Feustela brzkým ranním letem vrátila zpět do USA. Snad zase brzy přiletí, protože dojem, který tu zanechali, je obrovský.

Chcete o návštěvě astronauta v ČR vědět více?
Doporučujeme reportáž Pavla Suchana aktualizovanou den po dni. Na konci stránky jsou pak odkazy na rozhovory pro televizi, rozhlas a noviny.
Na stránkách Astronomického ústavu bude počátkem příštího týdne zveřejněna rozsáhlá fotogalerie z pobytu A. Feustela v ČR. Zatím jsou tam fotky L. Fíka z besedy ve Zlíně.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »