Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Astronomové se rozloučili s misí FUSE

Astronomové se rozloučili s misí FUSE

fuse-znak.jpg
Konec kosmického dalekohledu FUSE (Far Ultraviolet Spectroscopis Explorer). Mise byla ukončena po více než osmi letech objevů - počínaje planetami a blízkými hvězdami až po galaxie a kvasary, vzdálené miliardy světelných roků.

Přestože již několikrát byla mise na pokraji ukončení, teprve letos 18. října technici v operačním středisku (Johns Hopkins Homewood campus) definitivně vypnuli přístroje a přerušili s ní spojení. Misi FUSE přibližně na 30 let „uložili ke spánku“ a to až do doby než se na své oběžné dráze natolik přiblíží k Zemi, že shoří v její atmosféře.

„FUSE se právě stala dalším kusem kosmického smetí, které obíhá okolo Země přibližně každých 100 minut. Je to smutný a potupný konec tak významné a úspěšné mise,“ řekl Blair (Henry A. Rowland Department of Physics and Astronomy), vedoucí operačních systémů FUSE. „Ale zanechala velikánské vědecké dědictví.“

Úkolem družice FUSE (Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer) bylo rozšířit Hubblův výzkum vesmíru o pozorování v ultrafialovém světle. Původně tříletou vědeckou misi NASA prodloužila třikrát.

Družice FUSE byla na oběžnou dráhu ve výšce 775 km vynesena 24. června 1999 raketou Delta – II z mysu Canaveral. FUSE nepořizovala „klasické“ snímky vzdálených vesmírných objektů, ale pomocí spektrografu digitální „světelné grafy“ těchto objektů. Analýza dat z družice FUSE umožňuje astronomům určit teploty, hustoty a chemická složení objektů blízkých i vzdálených a pomáhá nahlédnout do minulosti vesmíru.

Osm let práce družice FUSE zahrnuje mimo jiné i „pohled“ na molekulový vodík v atmosféře Marsu, potvrzení halo horkého plynu, obklopujícího galaxie nebo pozorování molekulárního dusíku vně naší Sluneční soustavy.

5,5 m vysoká a 1,4 tun vážící družice FUSE byla největší misí astrofyziků. Na provozu se podílelo asi 25 vědců, inženýrů a podpůrného personálu v operačním středisku (Bloomberg Center for Physics and Astronomy).

Ačkoliv z vědeckého hlediska byla mise FUSE mimořádně úspěšná, několikrát byla kvůli problémům se setrvačníky na „smrtelné posteli“. Díky zkušenostem a modifikováním palubního řídicího systému se dařilo družici FUSE „oživovat“. Naposledy, téměř bezchybně pracovala od 12. června do 12. července letošního roku. „Pak si ale začaly setrvačníky dělat, co chtěly. Byly, tak říkajíc, 'mimo sebe'. A to bylo pravděpodobně to osudové selhání,“ řekl Blair.

Po měsíci tvůrčího hledání závad, musel tým vědecké mise FUSE čelit smutnému faktu – je definitivní konec! Nyní má tým FUSE necelý rok na archivaci dat (asi 131 miliónů sekund vědeckých dat), sepsaní závěrečné zprávy a finální dokumentaci mise. Vědecká data ze sondy budou astronomům k dispozici a ti je budou zpracovávat ještě několik let.

Zdroj: www.jhu.edu




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »