Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Bývalý americký astronaut Scott E. Parazynski zavítá do České republiky

Bývalý americký astronaut Scott E. Parazynski zavítá do České republiky

Americký astronaut Scott E. Parazynski.
Autor: NASA

Na konci srpna přijede do Prahy na pozvání České kosmické kanceláře veterán amerických kosmických letů Scott Edward Parazynski, který se jako letový specialista zúčastnil pěti misí na palubě amerického raketoplánu a sedmkrát vystoupil do volného kosmického prostoru.

Na konci srpna přijede do České republiky veterán amerických kosmických letů Scott Edward Parazynski, který se jako letový specialista zúčastnil pěti misí na palubě amerického raketoplánu a sedmkrát vystoupil do volného kosmického prostoru. Do Prahy jej pozvala Česká kosmická kancelář za významné podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice.

Dnes 54letý lékař, pilot, dobrodruh a bývalý astronaut Scott Parazynski se zapojil do výzkumné činnosti NASA již při studiu Stanfordovy univerzity na konci 80. let. V roce 1992 úspěšně prošel výběrem a po roce tréninku v Johnsonově kosmickém středisku byl kvalifikován na pozici letového specialisty. Následně prodělal základní výcvik pro práci ve volném kosmickém prostoru. Ke svému prvnímu kosmickému letu se dostal již v listopadu 1994 na palubě raketoplánu Atlantis a stal se 318. člověkem ve vesmíru. „Scott Parazynski byl poté vybrán mezi astronauty pro dlouhodobý pobyt na stanici Mir. Bohužel jeho tělesná výška překračovala přípustnou mez pro ruské lodě Sojuz-TM. Z výcviku byl proto vyřazen a musel se spokojit pouze s návštěvním letem k Miru na palubě raketoplánu v roce 1997,“ vysvětluje Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

„Poté se Scott Parazynski podíval na oběžnou dráhu ještě třikrát v letech 1998, 2001 a 2007, z čehož dvakrát navštívil Mezinárodní kosmickou stanici (ISS). Při jedné z misí byl jeho kolegou na palubě raketoplánu dosud nejstarší kosmonaut, legenda amerického kosmického programu, John Herschell Glenn, kterému v době letu bylo 77 let. Má za sebou také náročnou neplánovanou opravu fotovoltaického panelu ISS,“ dodává Václavík. Scott Parazynski ukončil kariéru astronauta v roce 2009. V průběhu pěti letů raketoplánu strávil ve vesmíru 57 dní 15 hodin a 34 minut. Do volného kosmického prostou vystoupil celkem sedmkrát a strávil v něm 47 hodin a 5 minut. Mimo jiné je také jediným astronautem na světě, který zdolal Mount Everest.

V rámci návštěvy České republiky vystoupí Scott Parazynski na dvou přednáškách pro veřejnost, které se uskuteční v pondělí 24. srpna v budově Akademie věd České republiky na Národní třídě v Praze. Předpokládaný začátek první přednášky je v 17:00, druhé pak v 19:00. Aktualizované informace o přednáškách a registrační formulář budou zveřejněny na stránkách České kosmické kanceláře v nejbližších dnech. „Přednášky budou určeny všem zájemcům o kosmonautiku z široké veřejnosti, kteří si budou moci vyslechnout povídání o zkušenostech i životě astronauta. Součástí programu bude samozřejmě také prostor na zvídavé dotazy publika,“ uzavírá Václavík.



Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

CSO Česká kosmická kancelář

CSO Česká kosmická kancelář

Česká kosmická kancelář je nezisková organizace, která se již od svého vzniku v roce 2003 snaží o rozvoj kosmonautiky v České republice. Naším hlavním cílem je zajistit co největší a nejefektivnější zapojení českých výzkumných, vývojových a průmyslových pracovišť do mezinárodních kosmických projektů. Více na stránkách www.czechspace.cz.

Štítky: Kosmonaut, Astronaut, Přednáška , Scott Parazynski


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »