Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Do kosmu s Krtkem a na letní tábory

Do kosmu s Krtkem a na letní tábory

Krtek na Astronomickém dni na Jizerce.
Autor: Aleš Majer.

Květen je už v plném proudu a za necelé dva měsíce přijdou i velké školní prázdniny. V tomto příjemném období se proto můžete začít rozhodovat pro zajímavý program pro vás i vaše ratolesti. No a kam se vydat v květnu, či na po čem se již pomalu poohlížet do léta? To vám nyní přinášíme v zevrubném souhrnu (nejen) květnových aktivit České kosmické kanceláře. Můžete se těšit na setkání s (tím autentickým) Krtkem, co letěl do vesmíru, ale i na nabídku letních táborů a soustředění zaměřených na kosmonautiku a astronomii.

Vzdělávací a popularizační přednášky o kosmonautice

Česká kosmická kancelář nabízí přednášky pro základní a střední školy o kosmonautice a přínosech kosmonautiky pro běžný život lidí na planetě Zemi a besedy pro děti z mateřských škol o létání do vesmíru. Dále nabízíme přednášky pro veřejnost (kluby, hvězdárny, semináře, konference, kurzy) o historických i aktuálních událostech v kosmonautice a o budoucnosti dobývání vesmíru.

Přehled nabízených přednášek (další témata po dohodě!) najdete na adrese http://kosmoprednasky.webnode.cz

Odstartovala Expedice Mars 2016

U příležitosti 55. výročí letu prvního člověka do vesmíru odstartoval v Praze již 13. ročník mezinárodní dětské a studentské soutěže Expedice Mars, kterou pořádá Dětská tisková agentura společně s Českou kosmickou kanceláří a Slovenskou organizací pro vesmírné aktivity. Předcházející ročník soutěže vyvrcholil koncem března 2016 na vyškovské hvězdárně 101 hodinovým simulovaným letem pětičlené finálové posádky na Mars.
Mladí zájemci o kosmonautiku a moderní vědu ve věku 13-18 let se mohou do nového ročníku soutěže hlásit do konce července 2016.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.expedicemars.eu

Týden vědy 2016: Do kosmu s krtkem

Bude to přesně 5 roků, co byl Krtek astronaut na oběžné dráze Země, když ho americký astronaut Andrew Feustel vzal na palubu raketoplánu Endeavour. Jak se žije na oběžné dráze? Co tam astronauty čeká za úskalí, práci i zábavu? O tom povypráví Milan Halousek z České kosmické kanceláře. Kde všude se nám pohybují družice a sondy a co všechno sledují? Co ve vesmíru vidíme a co je teprve v plánu? O tom bude mluvit Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR. Po krátkých přednáškách vedených spíše formou diskuze a dotazů bude možnost se se skutečným Krtkem astronautem třeba i vyfotit.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, veřejnost
Další informace najdete na adrese:
http://www.tydenvedy.cz/sd/udalosti/jarni-dny/0523-do-kosmu-s-krtkem.html

ESA School Lab na Living Planet Symposium

Ve dnech 9. – 13. května 2016 se v Praze v Kongresovém centru uskuteční významná konference Evropské vesmírné agentury (ESA) o dálkovém průzkumu Země (DPZ) Living Planet Symposium.

Jak je osvědčeným zvykem z předchozích ročníků (Edinburgh 2013, Bergen 2010, Montreal 2007 a Salzburg 2004), odborný program doprovází nabídka akcí a výukových programů pro školy, tzv. ESA School Lab.

ESA School Lab představí třídám středních škol to nejlepší, co je v Evropě pro vzdělávání k tématu dálkového průzkumu Země k dispozici: interaktivní pokusy, 3D obrazovka s modely satelitů, výuková aplikace pro tablety Globální problémy z nadhledu, analýzy s využitím polního spektrometru, tvorba 3D modelu krajiny, rozšířená realita pro tablety, 3D brýle atd.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://esero.scientica.cz/articles/view/29

Workshop Galileo Teacher Training programu ESA pro středoškolské učitele

ESA vyhlašuje další každoroční kurz vzdělávacího programu Galileo Teacher Training (GTTP) určeného pro středoškolské učitele fyziky a přírodovědných předmětů z členských a spolupracujících států ESA.

Pětidenní workshop se uskuteční v nizozemském Leidenu od 18. do 22. října 2016.
Účast na workshopu je zdarma. Účastníci si hradí náklady na cestu, hotelové ubytování a stravování, s výjimkou jedné společenské večeři připravené organizátory.
Online přihlášku je nutné poslat do 15. června 2016.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/Space_Education_International_Workshop

EISC-ESA Space for Sustainabiliry Award

Evropská kosmická agentura ESA a Stálé fórum pro meziparlamentní spolupráci ve vesmíru EISC vyhlašují výzvu pro studenty a mladé vědce ve věku do 30 roků zaměřenou na inovativní a kreativní projekty z oblasti spolupráce kosmonautiky a pozemského udržitelného rozvoje. Uzávěrka přihlášek pro soutěžní týmy i jednotlivce je 19. června 2016.

Určeno pro kategorii: střední školy, vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://sdaward.eisc.esa.int/

Fly Your Thesis! 2017 - Studentské parabolické lety

ESA Education vyhlašuje již pátou výzvu vysokoškolským studentům magisterského a doktorandského studia z členských a spolupracujících států ESA pro realizaci svých vědeckých a technologických experimentů v prostředí mikrogravitace během parabolického letu Zero-G. Uzávěrka přihlášek experimentů je 16. května 2016.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Fly_Your_Thesis/Fly_Your_Thesis!_2017_Call_for_Proposals

Znáte tvary vesmíru?

Oživte geometrii ve třídách základních škol pomoci Paxiho, přátelského maskota vzdělávacích aktivit ESA. Příručka "Shape explorers" je určena k zábavné práci s dětmi ve věku 6 až 10 let.

Určeno pro kategorii: základní školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/Do_you_know_your_space_shapes

Hvězdárna Vyškov: Soubor letních astronomických přednášek a pozorování

Hvězdárna Vyškov pořádá od 3. do 12. srpna 2016 pozorování, astronomické přednášky a práci s astronomickou technikou pro mládež od 15 do 25 let. Denní program od 16 do 02 hodin - přednášky, zpracování astronomických pozorování, po setmění astronomická pozorování a sledování pomocí různých technik

Určeno pro kategorii: veřejnost
Další informace najdete na adrese:
https://drive.google.com/file/d/0B520DO_wcx_8X3kyNjhHWVhsMkk/view

Letní tábory na hvězdárně Františka Krejčího v Karlových Varech

Objevuj s námi tajemství planet a Měsíce - Tábor pro děti a mládež se zaměřením na noční pozorování Měsíce, planet Jupiter, Saturn a Mars. Vyfoť si svoji mlhovinu - Expediční tábor je zaměřen na odbornější astronomickou práci.

Určeno pro kategorii: základní školy
Další informace najdete na adrese:
http://astropatrola.cz/tabory.htm

2016: Vesmírná odysea - letní tábor Sekce pro mládež České astronomické společnosti

Sekce pro mládež ČAS pořádá v srpnu 2016 již osmý tábor, zaměřený na astronomii a kosmonautiku.  Námětem pro ten letošní se stal velmi originální román Roberta Charlese Wilsona Spin.  Wilsonově záhadě zmizelých hvězd budeme společně přicházet na kloub v celotáborové hře.  Kromě ní nás čeká tradiční koktejl her, bloků s informacemi, testíků, soutěží, táboráků, pozorování a všeho, co ke správnému letnímu táboru patří.

Určeno pro kategorii: základní školy
Další informace najdete na adrese:
http://mladez.astro.cz/?p=1833

Od roku 2016 na nové adrese

Česká kosmická kancelář sídlí od počátku roku 2016 na adrese Sokolovská 32/22, Praha 8 - Karlín (100 metrů od stanice metra Florenc BC)

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Sokolovská 32/22, Praha 8 - Karlín
Milan Halousek, tel.: 602 153 564, e-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz. O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách http://www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kalendář akcí na Astro.cz

Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.

Štítky: Česká kosmická kancelář


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »