Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Družice NuSTAR bude pátrat po černých dírách

Družice NuSTAR bude pátrat po černých dírách

Připravovaná americká družice NuSTAR pro oblast rentgenového záření.
Připravovaná americká družice NuSTAR pro oblast rentgenového záření.
NASA se rozhodla znovu obnovit projekt astronomické družice, která bude mít mnohonásobně větší schopnost objevovat černé díry ve vesmíru než existující přístroje na současných družicích. Projekt nové družice se jmenuje Nuclear Spectroscopic Telescope Array (zkráceně NuSTAR). Jeho cílem bude rozšířit naše znalosti o původu a dalším vývoji (osudu) hvězd a galaxií. NASA zastavila vývoj mise NuSTAR v roce 2006 v důsledku tlaku na omezení financování v důsledku změny priorit americké kosmonautiky.

„Jsme velmi spokojeni, že bude obnoven program družice NuSTAR, jejíž start se očekává v roce 2011,“ říká Alan Stern (Science Mission Directorate, NASA). „NuSTAR bude mít více než 500krát vyšší citlivost než předcházející přístroje, které se zaměřily na detekci černých děr. Je to pro nás obrovská příležitost uskutečnit důležité průkopnické astronomické výzkumy.“

Astronomická družice NuSTAR by měla také překlenout mezeru mezi rokem 2009, kdy bude vypuštěna družice Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), a rokem 2013, na který se plánuje start nového kosmického dalekohledu James Webb Space Telescope (JWST), jenž se má stát nástupcem známého HST. Nová družice bude mapovat vesmír v oboru vysokoenergetického rentgenového záření a doplňovat tak další astronomické družice, které studují vesmír v jiných oblastech elektromagnetického spektra.

„NuSTAR bude provádět pozorování vzdáleného vesmíru v oblasti tvrdého rentgenového záření za účelem objevení černých děr různých velikostí a dalších neobvyklých jevů,“ říká Jon Morse, ředitel Astrophysics Division, NASA. „Bude vykonávat přesná vědecká pozorování za využití pokročilých technologií a přispěje k vyváženosti mezi malými a velkými projekty NASA v oblasti astrofyzikálních družic.“

Družice NuSTAR je součástí programu NASA s názvem Explorer Program. Tento program umožňuje rychlé a levné přístupy do vesmíru družicím malých a středních velikostí. Na oběžnou dráhu kolem Země bude družice dopravena raketou Pegasus, startující z letadla. Projekt NuSTAR byl původně vybrán z návrhů, předložených jako odpověď na konkurs, vyhlášený v roce 2003. NASA předpokládá realizaci tří dalších malých družic (Small Explorer) a jejich vypuštění na oběžnou dráhu kolem Země v první polovině příštího desetiletí.

Nuclear Spectroscopic Telescope Array je průkopnický projekt, který otevře oblast rentgenového záření o vysokých energiích k detailnímu výzkumu vesmíru vůbec poprvé. Rentgenové družice, jako je například Chandra či XMM-Newton, nahlížejí do hlubin vesmíru v oboru rentgenového záření o nízkých energiích (méně než 10 keV). Rentgenová družice NuSTAR bude schopna registrovat rentgenové záření o energiích více než 80 keV, což jí umožní získat odpovědi na základní otázky, týkající se vesmíru: Jak jsou černé díry rozloženy ve vesmíru? Jaké bylo rozložení základních prvků, vytvořených při explozích velmi hmotných hvězd, z nichž se později vytvořila vesmírná tělesa včetně naší Země? Jaké síly jsou zdrojem mimořádně velké aktivity některých galaxií? Možná se jedná o nejnapínavější příležitost zaplnit prázdná místa na mapě, kde nemáme ještě jasno o tom, jaké objekty zde existují. Přístrojové vybavení družice NuSTAR se bude skládat ze tří spojených dalekohledů pro oblast tvrdého rentgenového záření. Projekt nabízí mimořádnou příležitost zkoumat náš vesmír pomocí zcela nového přístupu.

Zdroj: www.spaceref
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »