Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Evropští kosmonauté zůstávají na Zemi

Evropští kosmonauté zůstávají na Zemi

V rámci solidarity s partnery International Space Stasion změnila ESA program letů evropských kosmonautů. ESA souhlasla s šestiměsíčním odkladem dvou letů evropských kosmonautů. Lety se měly uskutečnit v dubnu a říjnu 2003 pomocí ruských lodí Sojuz.

Souhlas je založen na dohodě mezi ESA, agenturou Rosaviakosmos a NASA v těsné spolupráci se španělskými a nizozemskými představiteli. Důvodem je potřeba obměnit v dubnu posádku ISS. Novou posádku na ISS měl v březnu dopravit raketoplán Atlantis. Následně v dubnu by lodí Sojuz na ISS přiletěl kosmonaut ESO Pedro Duque na osmidenní pobyt. Jeho mise je podporována španělským ministerstvem pro vědu a technologie.

Dočasný zákaz letů amerických raketoplánů si vynutil potřebu využít připravený dubnový let lodě Sojuz ke změně posádky ISS.

Mise Pedra Duque je nyní plánována na říjen. Na palubě ISS provede množství fyzikálních experimentů. Duque je členem týmu pro přípravu laboratoře Columbus. Jeho zkušenosti bude možné využít při letových přípravách této evropské laboratoře. Její start je nyní plánován na rok 2004.

Dalším úkolem Pedra Duque je velký počet vzdělávacích aktivit, jejichž cílem je rozšířit povědomí o evropském letovém programu mezi širokou veřejnost, zvláště mezi mladé lidi.

André Kuipers poletí na ISS na jaře 2004. Tato mise, podporovaná nizozemským ministerstvem ekonomie a ministerstvem školství,kultury a vědy je zaměřena na vědecký výzkum, zvláště na pokusy z fyziky, biologie, lidské psychologie a materiálového inženýrství. Součástí programu je i vzdělávací část.

Let švédského astronauta Christera Fuglesanga, který se měl být členem posádky raketoplánu v červenci 2003, je nyní odložen a Fugeslang pokračuje ve výcviku ve středisku NASA Johnson Space Center v Houstonu.

Zdroj: ESA






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »