Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Hurikán Ivan stále ohrožuje let raketoplánu

Hurikán Ivan stále ohrožuje let raketoplánu

vab_debris.jpg
Přestože podle posledních předpovědí se hurikán Ivan vyhnul Floridě i Cape Canaveral, americký raketový program nemá rozhodně vyhráno. Minul-li větrný živel jeden cíl, útočí nyní v plné síle na jiný.

Není to ještě ani 10 dní co hurikán Frances ve své nejkrotší podobě pustošil Kennedy Space Center (KSC) na Cape Canaveral. KSC bylo díky němu celých 9 dnů uzavřeno pro veřejnost a pár dnů i pro pracovníky. Ředitel KSC si oddechl, protože nový hurikán Ivan se jeho zařízení velkým obloukem vyhnul. Zdá se ale, že příroda se proti americkému kosmickému programu spikla. Zatímco jednomu zařízení se hurikán vyhnul, další dvě, které leží poblíž New Orleans zasáhne dnes okolo poledne plnou silou. Podle ranních zpráv si hurikán na pobřeží USA dokonce už vyžádal první oběť.

Michoud Assembly Facility, zařízení ve kterém se vyrábějí nádrže raketových motorů raketoplánů, leží v nížině delty řeky Mississippi. Přesně tudy se dnes Ivan prožene. Už od počátku týdne panují obavy, že voda z řeky posílená mořskými vlnami zatopí nejníže položené oblasti až 6 metrovými vlnami. A nejen to. V napjatém rozvrhu prací na komponentech a testech raketoplánu, tak aby mohl startovat v březnu nebo dubnu příštího roku, není žádný prostor pro zdržení. Díky hrozbě hurikánu však museli dělníci v pondělí zabezpečit celé zařízení tak, aby mohlo být v úterý evakuováno. Tím dochází k nejméně týdennímu skluzu prací na dodání hlavní palivové nádrže na Cape Canaveral a to i tehdy, pokud se už nic jiného nepředvídaného nestane.

Venkovní testovací zařízení, ve Stennis Space Center, které také leží v trase hurikánu a musí běžně odolat ohni i síle raketových motorů vítr asi hned tak neponičí a hotový palivový tank raketoplánu Discovery je uložen uvnitř mamutích továrních hal v Michoud, tam kde Lockheed Martin Corp. tyto nádrže staví. NASA palivovou nádrž plánuje převézt do Kennedy Space Center po moři. Transport se má uskutečnit už někdy počátkem listopadu. Palivová nádrž už byla celá přestavěna, aby se odstranily závady na pěnové izolaci, která zavinila ztrátu raketoplánu Columbia. Aby se nemusel první start raketoplánu od Columbie odkládat, musí ji do KSC dodat včas. Jinak ji startovací tým na Mysu Kennedy nestihne v předpokládaném termínu spojit s přídavnými motory a vlastním raketoplánem.

Předchozí hurikán Frances napáchal na zařízení KSC škody za 126 milionů dolarů. Ty bude chtít NASA ukrojit z částky 3,1 miliardy USD, kterou Bílý dům žádá po Kongresu na odstranění škod po letošní hurikánové sezóně.

Podle: NASA, Lockheed Martin Corp., NOAA
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »