Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Instalace nové kamery na ISS

Instalace nové kamery na ISS

spacewalk.jpg
Vesmírné centrum, Houston (AP) - Dva astronauti podnikli výstup z kosmické stanice ISS, aby nainstalovali kameru na vnější část lodi.

Američan McArthur a jeho ruský kolega Valery Tokarev opustili základnu na oběžné dráze a po dobu 51/2 hodin vesmírné procházky byla jejich stanice prázdná. Obvykle jeden z posádky zůstává na palubě, zatímco dva další podnikají riskantní mise mimo palubu. Ale posádka vesmírné stanice byla redukovaná na dva z předchozích tří členů. Toto opatření bylo zavedeno po katastrofě raketoplánu Columbia v roce 2003. Proto byl tento pár nucen nasoukat se do vesmírných obleků bez asistence třetího člena posádky.

open.jpg
Bohužel asi žádné operace ve vesmíru se neobejdou bez nějakých potíží a jedna taková se stala. Vesmírná procházka byla odložena o jednu hodinu, vyskytly se potíže s přetlakovou komorou, která nesnížila poprvé tlak. Ale dvojice rychle časovou ztrátu dohnala. To bylo poprvé po dvou letech, kdy astronauti nemohli odejít přes přetlakovou komoru napoprvé.

Tato nová kamera pomůže astronautům vesmírné stanici monitorovat nové části na jejím povrchu. Odstraněné zařízení bylo jedenkrát použito pro nasbírání dat o elektrické činnosti okolo vesmírné stanice. Bylo navrženo, aby pracovalo po dobu pouhých několika měsíců a ne déle. Technici se báli ulomených kousků, které by mohly poškodit vesmírnou stanici, tak se rozhodli přístroj odhodit. Zařízení, které váží okolo 27,5 kg a je napájeno solárními články, zaujímající plochu okolo 60 cm, za tři měsíce by měl přístroj shořet v atmosféře.

Když se velitelství NASA zeptalo astronautů, jak se jim pracuje, byli nadšení. "Ve vesmíru je dobře", řekl McArthur, když pracovali na umístění. "Jsem šťastný, jak blecha."

Zdroj: CNN




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »