Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  INTEGRAL - první družice Evropské kosmické agentury ESA s českou účastí

INTEGRAL - první družice Evropské kosmické agentury ESA s českou účastí

17. října 2002 vynese ruská družice Proton z kosmodromu Bajkonurdo vesmíru čtyřtunový kolos - astrofyzikální družici INTEGRALEvropské kosmické agentury ESA. Na projektu se kromě ESA podílejí také USA, Rusko,Česká Republika a Polsko. Česká republika participuje na základě dohody o spoluprácimezi vládou ČR a ESA a dohody o účasti ČR na vědeckém experimentálním vývojovémprogramu ESA PRODEX.

Přímá účast Astronomického ústavu AV ČR (ASÚ AV ČR) v projektu znamená především pro mladou nastupující generaci českých astrofyziků unikátní možnost zapojení do velkého mezinárodního vědeckého programu a vyhodnocení získaných dat (za účast na přípravě projektu získáváme práva na data).

Účastníme se palubního experimentu OMC (Optical Monitoring Camera, Optická monitorovací kamera) a práce vědeckého střediska ISDC (INTEGRAL Science and Data Center) ve Versoix, Švýcarsko, které provozuje konsorcium evropských ústavů včetně ASÚ AV ČR. Rovněž se podílíme na pozemních experimentech, které podpoří a doplní výzkumy z paluby družice - jde například o robotický dalekohled BART na Ondřejovské observatoři.Hlavní část české skupiny projektu INTEGRAL představují pracovníci oddělení astrofyziky vysokých energií v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Kromě nich se na projektu INTEGRAL v ČR podílejí Elektrotechnická fakulta ČVUT, Přírodovědecká fakulta Masarykovy university v Brně a studenti MFF UK v Praze.

INTEGRAL (International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory - Mezinárodní laboratoř pro astrofyziku záření gama) patří ke klíčovým programům ESA i evropské astrofyziky. Družice přispěje k řešení největších záhad současné astrofyziky. Její čtyři palubní přístroje budou studovat vzdálené kosmické objekty v oborech gama, rentgenového a viditelného záření, s těžištěm v oboru gama. Gama záření je ještě energetičtější než rentgenové záření používané například v lékařské praxi. Zemská atmosféra funguje naštěstí jako bezpečný štít proti tomuto pronikavému a pro člověka nebezpečnému kosmickému záření. To ovšem znamená, že záření gama můžeme sledovat jen z družic.

INTEGRAL je dosud nejcitlivější kosmickou gama observatoří v historii, která nám poskytne unikátní data o nejenergetičtějších a nejexotičtějších procesech ve vesmíru. Očekáváme, že posune obzor našeho poznání například v oblasti největších kosmických explozí a uvolňování energie ve vesmíru, vzniku chemických prvků, černých děr a dalších exotických objektů v naší galaktické soustavě Mléčné dráze i v jejím okolí a ještě mnohem dále, ve velmi vzdálených galaxiích a na samé hranici pozorovatelného vesmíru.

Informace:
Astronomický ústav AV ČR, 251 65 Ondřejov, fax 323 620263,
RNDr. René Hudec, CSc., rhudec@asu.cas.cz, tel. 323 620128, 737 137396,
Mgr. Martin Jelínek mates@asu.cas.cz, tel. 323 620142, 602 105255.
http://www.esa.int/export/esaMI/Integral/
Vyřizuje: Božena Matoulková, e-mail: matoulkova@kav.cas.cz , tel: 221 403 438

Zdroj:
Tiskový odbor Akademie věd ČR
Národní tř. 3, 110 00 Praha 1
http://www.kav.cas.cz/press
E-mail: tisk@kav.cas.cz






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »