Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Jan Kolář zvolen viceprezidentem IAF

Jan Kolář zvolen viceprezidentem IAF

Jan Kolář. Autor: CSO.
Jan Kolář.
Autor: CSO.
Česká kosmonautika sklidila další mimořádný úspěch. Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář se stal viceprezidentem Mezinárodní astronautické federace (IAF). Během svého dvouletého funkčního období se zaměří na problematiku menších zemí, které mají zájem se aktivně zapojit do kosmického výzkumu, vývoje kosmických technologií anebo aktivně využívat společenských a ekonomických přínosů kosmonautiky a zároveň se bude přímo podílet na vedení této organizace.

Tisková zpráva České kosmické kanceláře z 15. října 2012.

Volba proběhla v samotném závěru Mezinárodního astronautického kongresu, který se uskutečnil v Neapoli za účasti České kosmické kanceláře. Kromě volby viceprezidentů byl během posledního dne kongresu rovněž zvolen nový prezident IAF, kterým se stal Kiyoshi Higuchi, zástupce ředitele Japonské kosmické agentury. Viceprezidenti spolu s prezidentem IAF tvoří hlavní řídící orgán federace, tzv. IAF Bureau, který organizuje mezinárodní akce v řadě oblastí. Konkrétně se jedná o podporu mladých profesionálních pracovníků v oblasti kosmonautiky, spolupráci s mezinárodními organizacemi, průmyslovými podniky, regionálními centry zastupujícími rozvojové země a především rozvoj vědních a technických oborů prezentovaných v technických sekcích Mezinárodního astronautického kongresu a organizovaných ve čtyřech desítkách tematických komisí federace.

Mezinárodní astronautický kongres je nejvýznamnější událostí světové kosmonautiky. Česká kosmická kancelář na něm účastníkům během související výstavy představila výsledky kosmických aktivit s českou účastí. Pro jednotlivá pracoviště toto setkání představuje možnost navázat spolupráci s jejich protějšky z celého světa.

Přestože se aktuálního ročníku celkově zúčastnilo více než tři tisíce akreditovaných návštěvníků, rekord z pražského kongresu, pořádaného Českou kosmickou kanceláří, který v roce 2010 přilákal celkem 3431 účastníků, nebyl překonán.

Kontakt pro média
Stance Communications, s.r.o.
Ondřej Šafář
Account Executive
Salvátorská 931/8, Praha 1
Tel.: + 420 224 810 809, + 420 725 837 673
E-mail: ondrej.safar@stance.cz
www.stance.cz




O autorovi

Česká kosmická kancelář CSO

Česká kosmická kancelář CSO

Česká kosmická kancelář, o.p.s., je neziskovou společností, která působí od roku 2003 jako poradenské centrum v oblasti kosmických projektů. Usiluje o co nejširší a nejefektivnější zapojení českých výzkumných a vývojových pracovišť, především do evropských kosmických programů. Dlouhodobě působila jako administrativní organizace pro koordinaci kosmických aktivit v České republice a byla kontaktní organizací pro spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou a jinými mezinárodními kosmickými organizacemi. Kancelář zastupuje Českou republiku v odborných orgánech EU a v Mezinárodní astronautické federaci (IAF). Internetové stránky www.czechspace.cz.

Štítky: Osobnost, Tisková zpráva


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »