Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Japonské plány pro oblast kosmonautiky

Japonské plány pro oblast kosmonautiky

H2A.jpg
Dne 26. 2. 2005 uskutečnilo Japonsko úspěšný start své nosné rakety H-2A. Start se uskutečnil z kosmodromu Tanegashima Space Center. Na geostacionární dráhu byla dopravena družice MTSAT-1R. Družice má dva hlavní úkoly: pomáhat při řízení letového provozu a pořizovat snímky v infračerveném a viditelném světle pro meteorologické účely. Jednalo se o první start japonské rakety od listopadu 2003, kdy došlo k havárii startující rakety. Zajímavé jsou další plány pro oblast pilotovaných letů v Japonsku.

254jap3.jpg

Na tiskové konferenci 28. 2. 2005 zástupce Japonské kosmické agentury prohlásil: "Do programu dlouhodobého plánu výzkumu vesmíru, který bude předložen k posouzení na zasedání vlády koncem března, budou zahrnuty dva významné projekty: do roku 2015 vybudovat družicový systém včasného varování před živelními pohromami a do roku 2025 vybudovat vědeckou základnu na Měsíci."Jak informoval denní tisk, během 5 let může Japonsko vyslat na Měsíc průzkumného robota a během 10 let může na delší dobu posílat na Měsíc své kosmonauty.

Jak už bylo uvedeno výše, do roku 2015 chce Japonsko realizovat družicový systém včasné výstrahy před živelními pohromami. Informace o zjištěném hrozícím nebezpečí budou neprodleně předávány na osobní mobilní telefony a obyvatelstvo tak bude včas varováno před možnou katastrofou.

Podle názoru japonských žurnalistů Japonsko bylo donuceno přehodnotit svůj kosmický program na nejbližších 20 let mj. s ohledem na úspěchy, kterých v oblasti pilotovaných letů dosáhla Čína. Nedávno Čína oznámila, že v období září-říjen 2005 vypustí svoji druhou pilotovanou kosmickou loď se dvěma kosmonauty na palubě, kteří absolvují kosmický let na oběžné dráze kolem Země v trvání 5 dnů.

Zdroj: rian.ru.technology
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »