Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Kosmický dalekohled Kepler odstartoval
Petr Kubala Vytisknout článek

Kosmický dalekohled Kepler odstartoval

Start rakety Delta II s družicí Kepler
Start rakety Delta II s družicí Kepler
V sobotu 7. března přesně ve 4:49:57,465 našeho času se do vesmíru vydal kosmický dalekohled Kepler. Během nejméně 3,5 let trvající mise bude hledat exoplanety, které jsou podobné Zemi a obíhají okolo svých sluncí v zóně života.

Necelých 10 minut po startu byl Kepler naveden na téměř kruhovou oběžnou dráhu kolem Země. O 43 minut později došlo k restartu motorů druhého stupně nosné rakety Delta II. Zážeh trval více než jednu minutu a nevedl kosmický dalekohled na velmi protáhlou eliptickou dráhu kolem Země.


Praha se teprve pomalu probouzela do sobotního deštivého dne, když se kosmický dalekohled, nesoucí jméno astronoma jenž počátkem 17. století působil v našem hlavním městě, vydal mimo gravitační náruč Země. Motory třetího stupně udělily dalekohledu Kepler potřebný impuls k navedení na heliocentrickou oběžnou dráhu kolem Slunce. Od třetího stupně nosné rakety se Kepler odpojil v 5:54 našeho času. Nyní se kosmické plavidlo postupně vzdaluje od naší planety, aby ji opět dohnal za dlouhých 61 let.

Následující týdny budou věnovány testování přístrojů. Poté začne Kepler sledovat nepřetržitě po dobu nejméně 3,5 let vybraných 100 000 hvězd v souhvězdí Labutě. První výsledky by mohly být známy už koncem letošního roku. Na to hlavní…objev planet podobných Zemi si ale musíme počkat nejméně do konce roku 2012.

Další fotografie na webu NASA.

Odkazy:




O autorovi



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »