Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Kterak dnes v noci přistával Sojuz
Vít Straka Vytisknout článek

Kterak dnes v noci přistával Sojuz

Kabina Sojuzu po přistání ve stepi. Autor: Roscosmos.ru
Kabina Sojuzu po přistání ve stepi.
Autor: Roscosmos.ru
V úterý 22. listopadu extrémně brzy ráno našeho času v kazašských stepích skončil hladkým přistáním lodi Sojuz TMA-02M téměř půlroční výlet do kosmu rusko-americko-japonské posádky. Pojďme si vynahradit absenci online přenosu a podívat se, jak to vše probíhalo.

Rozloučení posádek a uzavření poklopů

O současné situaci na stanici ISS jsme psali nedávno.

Odlétající trojice, kosmonaut Sergej Volkov (Rusko) a astronauté Mike Fossum (USA) a Satoši Furukawa (Japonsko), strávila posledních několik hodin na palubě kosmické stanice samozřejmě přípravami na odlet, především aktivací a přípravou systémů lodi Sojuz a nakládáním posledních věcí pro návrat na Zemi. Trojice do lodi také naložila nějaké jídlo pro případ, že by po odpojení od ISS došlo k 24hodinovému odkladu přistání a oni museli vydržet na palubě Sojuzu. Toto ovšem není standartní postup, za možným odkladem byla jakási blíže nespecifikovaná technická závada, loď však ve výsledku fungovala perfektně, takže k žádnému odkladu nedošlo.

K uzavření poklopů mezi stanicí a Sojuzem došlo po rozloučení obou trojic kosmonautů (jedna trojice odlétala, druhá zůstává dlouhodobě na palubě ISS) v pondělí 21. listopadu ve 20:41 SEČ. Než se ale mohl Sojuz odpoutat od kosmické stanice, byla zde ještě spousta práce. Kosmonauti kontrolovali, zda oba poklopy, poklop stanice i poklop Sojuzu, správně doléhají a nedochází zde k úniku vzduchu. Po potvrzení že je vše v pořádku se trojice uvnitř Sojuzu oblékla do skafandrů Sokol, vyžadovaných předpisy pro případ dekomprese při návratu, uzavřela také poklop mezi orbitálním a návratovým modulem Sojuzu a připoutala se do křesel v návratovém modulu. Do prostředního sedadla usedl velitel lodi Sergej Volkov, po své levé ruce měl svého kopilota Furukawu a po pravé ruce čerstvě bývalého velitele ISS Fossuma.

Videovsuvka č. 1: Šťastnou cestu dolů!


Odpojení a odlet od ISS

Ve 23:57 SEČ Volkov vyslal příkaz k otevření západek stykovacího uzlu modulu Rassvět, ke kterému byl Sojuz TMA-02M připojen od 9. června. K fyzické separaci Sojuzu od ISS došlo přesně o půlnoci na úterý 22. listopadu podle našeho času. Před odletem od stanice ještě čekal posádku Sojuzu poslední úkol: prozkoumat možnosti nového digitálního autopilota lodi Sojuz TMA-M, jejíž teprve druhý exemplář se dnes vrátil z kosmu, kvůli možnému vylepšování. Velitel Volkov se s lodí vzdálil asi 50 metrů od stanice a zaměřoval loď na různé body na spodní části ISS, získaná data pomohou k získání zkušeností s novým, ještě nepříliš vyzkoušeným systémem. Necelou čtvrthodinu po separaci lodi a stanice byl proveden 20sekundový zážeh, který Sojuz poslal definitivně pryč od stanice.

Mimochodem: odpojením Sojuzu TMA-02M na palubě ISS oficiálně začalo období působnosti 30. dlouhodobé posádky pod velením Američana Dana Burbanka.

Videovsuvka č. 2: Sbohem, vesmírný domove!


Přistání na matičce Zemi

Brzdící manévr Sojuz zahájil v 02:32 SEČ asi 12 kilometrů od ISS, šlo o zážeh hlavního motoru proti směru letu, který trval čtyři minuty a 16 vteřin a loď zpomalil o 115 m/s. Další důležitý milník na řadu přišel v 02:59 a byla jím pyrotechnickými patrony provedená separace tří modulů, ze kterých se skládá loď Sojuz: orbitálního, návratového a servisního. Jediný návratový modul s posádkou je opatřen tepelným štítem, zbylé dva při návratu zanikají v atmosféře.

Těsně před separací modulů došlo k dočasné ztrátě spojení se Sojuzem, což je ovšem při návratu běžný jev. I přes hluchý éter, naplněný občas prosbou "Hlaste se" z řídícího střediska v Moskvě, následující dění běželo jako po másle. V 03:02 SEČ Sojuz vstoupil do zemské atmosféry a v 03:10, po největším tepelném náporu, zahájil sekvenci otevírání padáků. Těsně předtím se podařilo obnovit spojení se Sojuzem a Volkov s řídícím střediskem se vzájemně ujistili, že je vše v pořádku.

Ztráta spojení zdaleka nebyla tak markantní jako při minulém přistání Sojuzu 16. září. Ruští technici prohlásili, že za tehdejší totální ztrátu kontaktu s lodí, který se podařilo obnovit až letadlu Antonov, které kroužilo v přistávací oblasti, mohla tehdy větší vzdálenost přistávající lodi a špatný vzájemný úhel se stanicí ISS, která může Sojuzu sloužit jako rádiová přenoska. Tentokrát byla tomuto účelu přizpůsobena dráha stanice i její orientace v prostoru.

Posádka po opuštění své kabiny. Autor: Roscosmos.ru
Posádka po opuštění své kabiny.
Autor: Roscosmos.ru
Ve stepích severního Kazachstánu, asi 55 kilometrů severovýchodně od města Arkalyk, Sojuz hladce přistál v úterý 22. listopadu v 03:26 našeho času. Původní hrozivé předpovědi počasí se vyplnily jen zčásti, v místě přistání byl asi den starý sněhový poprašek, teplota se pohybovala kolem -15 °C, obloha byla skoro jasná a viditelnost tudíž poměrně dobrá. Foukal zde však vítr, který loď díky jejímu velkému hlavnímu padáku převrátil po přistání na bok, což se však děje poměrně často a zasahující záchranáři mají své zkušenosti.

Sojuz přistál něco málo přes půl hodiny před východem slunce v Kazachstánu, téměř okamžitě v jeho blízkosti dosedly záchranné helikoptéry a jejich posádky začaly s vyprošťováním kosmonautů. Mezitím poblíž vyrostl velký stan, kam byli kosmičtí letci odneseni chvíli po opuštění lodi. Ve stanu si svlékli skafandry a poprvé byli zevrubně prohlédnuti doktorem. Poté se nalodili na palubu přítomných vrtulníků a vyrazili do nedalekého města Kustanai, kde je čekala folklorní uvítaná na závěr 167denního pobytu na oběžné dráze.

Videovsuvka č. 3: Pohled na žhavý vstup do atmosféry z paluby ISS a video z místa přistání po přistání

Videa převzata z kanálu NASA na youtube.com


Zdroj: Komentovaný přenos na TV NASA




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »