Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Lednové aktivity České kosmické kanceláře 2014

Lednové aktivity České kosmické kanceláře 2014

Česká kosmická kancelář Autor: Česká kosmická kancelář
Česká kosmická kancelář
Autor: Česká kosmická kancelář
Centrum studentských aktivit České kosmické kancelář upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku.

Česká kosmická kancelář vám všem děkuje za spolupráci v roce 2013 a přeje úspěšný vstup do nového roku 2014!

Stáže ESAC 2014

Evropské středisko kosmické astronomie (ESAC - European Space Astronomy Centre) vyhlašuje pro vysokoškolské studenty stáže pro rozvoj jejich profesních dovedností. V nabídce je více než dvacet projektových pozic z astronomie, astrofyziky a souvisejících oborů. Stáže jsou nehrazené s možností drobných diet. Podávání přihlášek končí 10. února 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/staze-esac-2014

Navrhněte kosmickou základnu
Staňte se kosmickými architekty a navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA. Zapojte svojí kreativitu, využijte znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Uzávěrka soutěže mladých architektů a techniků je 1. března 2014.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/navrhnete-kosmickou-zakladnu

Probuď se, Rosetto!
Vstává se vám ráno těžko? Dovedete si představit, jaké musí být probuzení 673 milionů kilometrů od Země, uprostřed hlubokého studeného vesmíru, bez Slunce a bez kávy? Připojte se ke kampani "Probuď se, Rosetto" a pošlete své video evropské sondě, která se v lednu probudí po své 31 měsíční cestě ke kometě 67P / Churyumov-Gerasimenko. Své videobudíčky můžete nahrát na facebookové stránky mise Rosetta do 20. ledna 2014.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/probud-se-rosetto

Grantový program IAF pro mladé
Mezinárodní astronautická federace IAF nabízí studentům a mladým odborníkům ve věku 21 až 35 let možnost zúčastnit se zdarma 65. kongresu IAC v kanadském Torontu. Grantový program IAF podpoří po důkladném výběru 12 uchazečů, kteří získají kromě vstupenky na samotný kongres i registraci na další doprovodné programy před a během kongresu. Uzávěrka podávání přihlášek je 5. února 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/grantovy-program-iaf-pro-mlade-0

Společně do stratosféry
Hvězdárna Valašské Meziříčí a Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) realizují projekt příhraniční spolupráce, soutěž Společně do stratosféry. Jejím obsahem je realizace studentských experimentů na gondole stratosférického balónu s celkovou nosností 3 kg. Návrhy do soutěže je možné přihlašovat do 28. února 2014.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/spolecne-do-stratosfery

Spin Your Thesis! 2014
Pozor! Změna termínu uzávěrky! ESA vyhlašuje výzvu pro návrhy experimentů v rámci programu Spin Your Thesis! 2014. Studenti tak dostávají unikátní příležitost využít kapacit velké centrifugy v technologickém centru ESTEC pro provedení vlastního experimentu. Uzávěrka pro podávání přihlášek je 20. ledna 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/spin-your-thesis-2014

Mise-X: Trénuj jako kosmonaut 2014
CSO hledá školní třídy dětí ve věku 8-12 let, které se chtějí zapojit do celosvětového výcvikově vzdělávacího projektu Mixe-X 2014 – Trénuj jako kosmonaut. Soutěž pod patronátem kosmických agentur NASA a ESA povede děti zábavnou formou tréninku malého kosmonauta k aktivnímu životnímu stylu, pohybu a zdravé výživě. Přihlášky můžete podávat do 15. ledna 2014.

Určeno pro kategorii: základní školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/mise-x-2014

Drop Your Thesis! 2014
Evropská kosmická agentura vyhlašuje soutěž Drop Your Thesis! 2014. Vybrané studentské týmy získají možnost realizovat svůj experiment v prostředí mikrogravitace v pádové věži v Centru aplikovaných kosmických technologií a mikrogravitace (ZARM) na Univerzitě v Brémách. Uzávěrka přihlášek je 19. ledna 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/drop-your-thesis-2014

Další informace o programech pro studenty a mladé zájemce o kosmonautiku najdete na stránkách Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře
http://www.czechspace.cz/cs/prilezitosti/vzdelavani

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 180 00 Praha 8 
Milan Halousek, vedoucí Odboru vzdělávání
tel.: 602 153 564
e-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz.




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »