Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Marsovské rovery se stále těší dobrému zdraví - i když sem tam zastonají

Marsovské rovery se stále těší dobrému zdraví - i když sem tam zastonají

rover2_nasa_203.jpg
Obě automatická terénní vozítka na Marsu zůstávají v docela dobrém technickém stavu a pokračují v normální činnosti.

Spirit pobývá na povrchu rudé planety již více než 200 sol - marsovských dnů. Výročí dvou stovek sol oslavil již před časem, 26.července. Nyní pozvolna šplhá vzhůru po úbočí Columbia Hills a provádí komplexní geologický průzkum zajímavých povrchových formací. Díky stále drhnoucímu pravému přednímu kolu obvykle jede jen na 5 kol a šesté je zapojováno jen v případě potřeby. Je to lepší způsob než když, jak vědci s úsměvem připomínají, "cestou dopředu couval". I s touto drobnou nepříjemností už urazil dráhu více než 3.500 metrů.

Opportunity je na Marsu kratší dobu. Sol 180, dvojnásobek původně plánované životnosti, mu skončil "teprve" 27.července. Nyní opatrně pokračuje v prohlídce vnitřních svahů kráteru Endurance. Postupně sestoupil až hloubky 13 m od vnějšího okraje. Celkově ujel po povrchu Marsu už přes 1500 metrů.

U obou vozítek se zatím daří orientovat panely slunečních baterií co nejvíce směrem ke Slunci, které díky nadcházející zimě na na jižní polokouli klesá stále níž a níž nad obzor. Slunovrat nastává na Marsu až 20. září a marsovská zima bude trvat do 22. března 2005. Spojení se sondami je stále dostatečně kvalitní a to i přes to, že Mars bude 5. září v maximální vzdálenosti od Země, celých 399 milionů km. Srovnání s loňským přísluním 55,8 milionu km nechť si každý udělá sám..

Koncem srpna budou obě vozítka "zaparkována" a komunikace se sondami bude od 31.srpna, zhruba až do konce září přerušena, protože Mars se bude v té době nalézat prakticky za Sluncem (konjunkce nastává 15.9.).

Zdroj: NASA JPL
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »