Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Měsíc kosmonautiky v plzeňské techmánii
Vít Straka Vytisknout článek

Měsíc kosmonautiky v plzeňské techmánii

Model raketoplánu ze stavebnice MERKUR
Model raketoplánu ze stavebnice MERKUR
Techmania science center a Europe Direct Plzeň pro vás pravidelně připravuje akce, se kterými se jinde v regionu nesetkáte. A protože se blíží duben, rozhodli jsme se, že tento měsíc bude v Techmanii ve znamení kosmonautiky. V jeho rámci vám nabídneme bohatou zásobu "vesmírně" orientovaných show, přednášek, soutěží či výstav, na které dlouho nezapomenete.

Na co konkrétně se můžete těšit? Vyhlašujeme například dvě výtvarné soutěže pro školy:

  • Žáci prvního stupně mohou namalovat, postavit, či jinak "ukutit" nový typ raketoplánu pro NASA. Jak by podle vás měl vypadat ideální stroj, který bude v příštích desetiletích vozit astronauty mezi hvězdy? Neváhejte nám ho ukázat!
  • Pro žáky 2. stupně a středních škol pak pořádáme soutěž novou - o nejlepší model družice. Vaše výtvarné práce i modely družic přijímáme na recepci až do 12. dubna, 9:00, a moc se na ně těšíme! Že soutěžíme o hodnotné ceny, snad není třeba podotýkat…

Kromě soutěží si budete moci po celý měsíc prohlédnout naši ucelenou "sbírku planet", kterou již znáte z akce "Pouť k planetám". Uděláte si tak jasnou představu o meziplanetárních vzdálenostech, velikostech a uvědomíte si, proč život vznikl právě na třetí planetě od Slunce…A když už vám budeme ukazovat planety, ukážeme vám také, jak se k nim dostat - čeká na vás originální, velkolepý model raketoplánu postavený z populární stavebnice MERKUR.

Dne 11.4. v 15.00 hod bude mít Lumír Honzík - ředitel Hvězdárny a planetária přednášku s projekcí s názvem "Oheň na Měsíci".

Vrcholem měsíce pak bude 12. duben, kdy jsme pro vás připravili celodenní intenzivní program plný zajímavostí o vesmíru, astronautech a létání obecně.

Hned na začátek dne, od 9:00, vás čeká odborná (a přesto velmi zábavná) přednáška Milana Halouska z České kosmické kanceláře. Že prvním člověkem v kosmu se stal Jurij Gagarin, to asi víte. Je vám ale jasné, proč právě on? Jaký to byl člověk, když dokázal riskovat svůj život a vydat se na cestu, ze které nemuselo být návratu? A jak moc jeho čin ovlivnil světovou astronautiku? Věděli jste, že třetím mužem ve vesmíru byl Čechoslovák Vladimír Remek? A co takhle současnost astronautiky - tušíte, jaké kosmické aplikace využíváme v našich každodenních životech my všichni? Přijďte si poslechnout přednášku Michala Václavíka.

V 10:45 se vám pak představí Julie Nováková. Že nevíte, kdo to je? Tahle mladá a sympatická slečna je první Češkou, která se procházela po Marsu. Samozřejmě trochu přeháníme - skutečností však je, že Julie Nováková se stala v roce 2007 finalistkou soutěže Expedice Mars, díky čemuž se o astronautice nejen mnoho dozvěděla, ale také se např. setkala s již zmiňovaným Vladimírem Remkem, navštívila vesmírné středisko a zažila simulovaný astronautický výcvik. A co více: Julie se úspěšně zúčastnila přijímacího řízení do International Space Camp (ISC), který je určen zájemcům o lety do vesmíru. Chcete vědět, jak se může studentka českého gymnázia dostat až ke hvězdám? Přijďte se na to zeptat do Techmanie!

Těší se na vás také Ivo Opl, jeden z našich předních edutainerů, tedy vzdělávacích bavičů. Ten vám ve své show nazvané "Století létání" vyvrátí rčení našich babiček "všechno lítá, co peří má." Protože létat samozřejmě nemusí jen ptáci. Víte, jak to bylo například s počátky balonového létání? Jak lidé vynalezli letadlová křídla, proč a kde poprvé začali používat raketové motory? Díky Ivově show se také dozvíte, co mají společného raketa a vysavač, anebo jak postavit raketoplán ze sirek (a nespálit si při tom prsty). Co myslíte, kam povedou cesty amerických astronautů v příštích letech? Vrátí se na Měsíc, nebo zamíří rovnou k Marsu? Proč NASA své lidi už desetiletí na Měsíc neposlala? A jak moc těžké bude poslat je na Mars? A proč právě tam? I na tyto otázky vám odpoví přední odborníci z České kosmické kanceláře.

Táhne vás to k nebesům? Víže vám hrouda nohy, jak básníku Nerudovi? Nemusí! Navštivte 12. dubna Techmanii, anebo ještě lépe, zůstaňte s námi celý měsíc, a my vám ukážeme fascinující svět vesmíru a astronautiky tak, jak jej ještě neznáte!

Vstup na všechny přednášky je ZDARMA.

Na akci se spolupodílí středisko Europe Direct Plzeň.

Převzato z www.techmania.cz




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »