Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Možnosti besed s astronauty a kosmonauty tuto středu

Možnosti besed s astronauty a kosmonauty tuto středu

ASE Pregue 2009
ASE Pregue 2009
V rámci Mezinárodního kongresu účastníků kosmických letů (ASE XXII Planetary Congress) pořádaného Association of Space Explorers (ASE) v Praze ve dnech 4. až 10. 10. 2009 pod heslem Vesmír: příležitost pro všechny! se ve středu 7. října koná tzv. Community Day, kdy se účastníci kongresu rozjedou po celé České republice, aby se setkali na besedách s veřejností, studenty, žáky.

Z astronomických institucí si můžete vybrat:

Astronomický ústav AV ČR, Ondřejov
http://www.asu.cas.cz/news/150_7-rijna-2009-v-15-30-beseda-s-kosmonauty/
Ve středu 7. října 2009 od 15:30 do 17:00 se v seminární místnosti (za kopulí dvoumetrového dalekohledu v zadní části observatoře) uskuteční beseda 4 kosmonautů s pracovníky ústavu přístupná veřejnosti. Beseda bude tlumočena do češtiny.

Hvězdárna barona A. Krause, Pardubice
http://hbak.kavalek.net/_lectures/Den_s_kosmonauty_09.pdf
Beseda se uskuteční ve středu 7.10.2009 od 15 hodin v Aule Univerzity Pardubice (univerzitní kampus Pardubice - Polabiny). Součástí programu bude i autogramiáda hostů a výstava modelů kosmické techniky, dokumentů, fotografií a autogramů. Beseda bude tlumočena do českého jazyka. Možnost pokládání otázek živě ze sálu nebo písemně.

Hvězdárna a planetárium M. Koperníka, Brno
http://www.hvezdarna.cz/
Diskuze spojená s autogramiádou se uskuteční ve středu 7.10. ve stejný čas - od 15.00 do 17.00 hodin - na různých místech Brna. Nejen na půdě hvězdárny a planetária, ale také v Moravském zemském muzeu, Knihovně Jiřího Mahena v Brně, Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, Univerzitě obrany a Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně.

Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích s pobočkou na Kleti
http://www.hvezdarnacb.cz/
Na českobudějovické hvězdárně a planetáriu se kosmonauti setkají se širokou veřejností ve středu 7.října 2009 od 11:45 hodin, vstup volný, pouze na místenky, které budou k vyzvednutí PŘEDEM na českobudějovické hvězdárně od 9.00 do 15.00 hodin v pracovních dnech od 1. října 2009.

Kosmonauti v rámci Community Day navštíví také tato města:
Praha, Ostrava, Teplice, Jirkov, Třebíč, Klášterec nad Ohří, Podbořany, Ústí nad Labem, Liberec, Poděbrady.




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »