Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Na Floridě došlo k explozi rakety

Na Floridě došlo k explozi rakety

Falcon 9 explodoval na startovní rampě
Autor: Twitter

Na Mysu Canaveral došlo odpoledne našeho času k explozi na rampě 40 vojenské části kosmodromu. Ke statickému zážehu se zde chystala raketa Falcon 9 se satelitem Amos 6. Rozsah škod není ještě zcela zřejmý, ale došlo k poškození rampy, zničení rakety a satelitu. Dobrá zpráva je, že nikdo nebyl zraněn. Statický zážeh vždy několik dní předchází startům rakety Falcon 9. Podorbnosti najdete v aktualizovaném článku.

Aktualizace 19:50

K dispozici jsou první detailní snímky a video incidentu, které hovoří za vše. K explozi došlo u kyslíkové nádrže druhého stupně. Příčina je zatím neznámá. Druhý stupeň vedl také k selhání při startu v loňském roce. Je to tak trochu smůla, která ukazuje, jak je kosmonautika pořád nebezpečná. Tentokrát to naštěstí odnesla „jen“ družice za 200 miliónů dolarů.

Z těchto informací je zřejmé, že další Falcony zůstanou nejspíš uzeměny, dokud nebude známa příčina nehody.

Exploze rakety Falcon 9 na rampě 1. 9. 2016 Autor: USLaunchreport.com
Exploze rakety Falcon 9 na rampě 1. 9. 2016
Autor: USLaunchreport.com

 

Aktualizace 18:10

Podle informací portálu SpaceNews mohou potíže, které právě nastaly ohrozit i starty ze základny Vandeberg v Kalifornii. Vše bude záležet na dalším vyšetřování. Pokud by za explozí nestála raketa Falcon 9, ale v uvozovkách pouze nějaká část startovacího komplexu, potom by snad starty z Kalifornie ohroženy ještě být nemusely. V opačném případě se ale může stát, že už do konce roku start rakety Falcon 9 neuvidíme a to by byla velká škoda, protože v Kalifornii už jsou přichystány satelity řady Iridium-Next a hlavně z Floridy měl poprvé odstartovat už jednou letěný první stupeň rakety, který vynesl loď Dragon k ISS a nyní měl vynést družici SES-10. Právě starty z Floridy jsou tedy přímo ohroženy. Naštěstí se na Floridě chystá i rampa pro vypouštění Falconu Heavy, takže pokud by byla schopna vypouštět i klasický Falcon 9, mohlo by to být řešení. Na další informace musíme čekat.

I v 18:00 hodin našeho času stále na rampě SLC-40 dohořívá oheň Autor: Twitter/Nasaspaceflight.com
I v 18:00 hodin našeho času stále na rampě SLC-40 dohořívá oheň
Autor: Twitter/Nasaspaceflight.com

Aktualizace 17:30

Na rampě SLC-40 došlo k explozi, jejíž příčina není zatím přesně známa. Další důležitá informace je, že hned vedle na rampě 41 se chystá raketa Atlas V, která má za 14 dní vynést sondu Osiris-Rex. Ovšem podle zkušeností místních by exploze Falconu na tuto rampu neměla mít vliv. 

SpaceX standardně před každým startem testuje raketu tzv. statickým zážehem, kdy proběhne odpočet a na tři sekundy se zapálí všech devět motorů Merlin 1D. Tímto testem bývají přípravy na start ukončeny a samotný start by pak nastal v sobotu 3. 9. 

Špice rakety Falcon 9 s družicí Amos-6 na palubě krátce před testem, při kterém došlo k explozi Autor: SpaceX
Špice rakety Falcon 9 s družicí Amos-6 na palubě krátce před testem, při kterém došlo k explozi
Autor: SpaceX

Poslední informace potvdily zničení rakety i satelitu, ale havárie se obešla bez poškození zdraví lidí. Ani splodiny hoření by neměly být nebezpečné už z povahy paliva, které Falcon 9 používá (není jedovaté, jde o raketová vysoce rafinovaný petrolej a jako okysličovadlo se používá kapalný kyslík). Můžeme případně pouze spekulovat, zda nedošlo k problému na družici samotné, v jejím hydrazinovém palivovém okruhu. Podle snímků se zdá, že minimálně část obslužné věže zůstala stát a je pouze otázkou, jak vážně byla poškozena rampa samotná a kolik týdnů, nebo měsíců zaberou opravy. Následující dva starty jsou ale plánovány z kalifornské základny Vandenberg, takže ty nejsou touto havárií ohroženy. Jinak už je to v případě misí nákladních lodí Dragon k ISS. Ovšem více ukáže až další vyšetřování.

Satelit AMOS-6 zničený při explozi rakety na rampě 1. 9. 2016 Autor: Israel Aerospace Industries
Satelit AMOS-6 zničený při explozi rakety na rampě 1. 9. 2016
Autor: Israel Aerospace Industries
Izraelský satelit Amos-6, který byl explozí zničen, byl klasickou telekomunikační družicí, které bývají umisťovány na geostacionární dráhu. Tento satelit druhé generace Amos měl při přesunu na geostacionární dráhu použít klasický chemický pohon, ovšem na finální dráze měly být korekce prováděny pomocí elektrického pohonu (zřejmě iontový motor?). Družice měla hmotnost 5,5 tuny.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Nasaspaceflight
[2] Kosmonautix



O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Falcon 9


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »