Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Na kosmickou scénu v USA vstupuje další soukromá firma, techniku nakoupila z Ruska
Vít Straka Vytisknout článek

Na kosmickou scénu v USA vstupuje další soukromá firma, techniku nakoupila z Ruska

Animace startu rakety Antares Autor: Orbital Sciences Corp.
Animace startu rakety Antares
Autor: Orbital Sciences Corp.
Legendární Dragon od SpaceX (který se má mimochodem už tento pátek opět vydat ke kosmické stanici) už na to brzy nebude sám. Ke stanici ISS začne již letos vypouštět zásobovací lodě z americké půdy další soukromá společnost: Orbital Sciences Corporation se sídlem ve Virginii. Pro svou loď Cygnus (Labuť) v současné době vyvíjí novou raketu Antares, jejíž první stupeň úspěšně odzkoušela půlminutovým zážehem v sobotu v noci. Antares bude poháněn motory, jež kdysi měly dostat sovětské kosmonauty na Měsíc.

Orbital Sciences Corp. (lidově nazývána prostě Orbital) tvoří spolu s kalifornskou SpaceX dvojici soukromých partnerů NASA, která s nimi v prosinci 2008 podepsala smlouvy o zásobování Mezinárodní kosmické stanice bezpilotními loděmi soukromého sektoru po ukončení provozu raketoplánů. Konkrétně firmě Orbital za budoucí služby NASA přislíbila 288 milionů dolarů na vývoj rakety Antares a nákladní lodě Cygnus a vůbec „demonstrační“ fázi služeb Orbital. Až se její kosmický program rozjede, má odlétat osm misí na ISS za 1,9 miliardy amerických dolarů. Zatímco SpaceX onu demonstrační fázi svého programu pro ISS úspěšně uzavřela zkušební misí Dragonu ke stanici vloni v květnu a v říjnu zahájila rutinní zásobování stanice, Orbital se plnění svých slibů zatím pomalu ale jistě přibližuje.

Překážky v cestě prvního ostrého letu rakety Antares odstranil tzv. hot fire test, při kterém byl exemplář prvního stupně Antara se dvěma motory AJ26 na startovací rampě pokusně na půl minuty zažehnut.

Lokalizace kosmodromu MARS Autor: Google Maps
Lokalizace kosmodromu MARS
Autor: Google Maps
Několik měsíců odkládaný test (mimochodem i kvůli listopadovému hurikánu Sandy) nakonec započal v sobotu 23. února přesně o půlnoci našeho času (v pátek 22. února v 18:00 místního času) na startovací rampě 0A na kosmodromu MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) na ostrově Wallops ve Virginii. Oba motory poslušně po dobu 29 vteřin spalovaly kerosin a tekutý kyslík a svým celkovým tahem 310 tun vyprodukovaly ohlušující vlnu, jež se mírným deštěm na pobřeží Virginie a Marylandu rozléhala do okolí.

Videosekvence ze zážehového testu. Zdroj: NASA

Testovací zážeh přišel na konci přípravné sekvence, jež zahrnovala i tankování paliva do raketového stupně. Vyzkoušet technici chtěli právě tankování paliva přímo na rampě, pak také funkčnost příkazů k zážehu a vypnutí stupně a hoření a výkon motorů AJ26 poprvé ve dvojité konfiguraci. Test dopadl dobře a dle předběžných analýz dat bylo údajně dosaženo všech důležitých cílů a ověřena spolehlivost všech systémů včetně vodních pump, majících v okamžicích po startu ochránit proudy vody raketu i rampu od poškození zvukem.

Záběr ze zážehového testu Autor: Orbital Sciences Corp.
Záběr ze zážehového testu
Autor: Orbital Sciences Corp.
„Tento test na startovací rampě je důležitou připomínkou síly a rozmanitosti kosmického průmyslu v naší zemi,“ řekl Phil McAlister, manažer NASA v oblasti soukromého kosmického programu. „Něco přes rok od vyřazení raketoplánů máme americkou firmu zásobující kosmickou stanici a další firma nyní dělá důležité kroky k otevření nové brány na oběžnou dráhu pro Ameriku.“ Firma Orbital plánuje raketu Antares prodávat NASA a americké armádě pro vynášení satelitů.

Orbital teď plánuje odstranit ze startovací rampy zkušební exemplář prvního stupně rakety Antares a odvézt jej zpět do montážní haly. Po inspekcích systémů startovací rampy, jež jsou po zážehovém testu nutné, a rekonfiguraci rampy k další „práci“ má Orbital vyvézt z montážní haly první kompletní (dva stupně) raketu Antares a připravit ji k prvnímu startu, který se má uskutečnit za asi šest týdnů, snad počátkem dubna. Antares bude vyzkoušen při dopravě simulovaného nákladu na nízkou oběžnou dráhu, a pokud vše dopadne dobře, v červnu či červenci by mohl do kosmu zamířit podruhé s první lodí Cygnus ke stanici ISS. Pravidelné zásobování stanice by mohlo začít ze strany Orbital ještě letos.

Cygnus má mít asi 2,5krát větší hermetizovaný prostor pro náklad než Dragon, zato však nebude schopna návratu na Zemi.

Zajímavá je i historie motorů AJ26, které se osvědčily ve dvojici při sobotním testu a mají v budoucnu pohánět Antares na orbit. Jsou totiž ruské výroby a původně byly navrženy a postaveny pro neúspěšnou sovětskou superraketu N1, která měla vyhrát Sovětskému svazu závody o dobytí Měsíce lidskou posádkou.

S původním označením NK-33 motory vyrobené v 60. a 70. letech a poté uskladněné od Rusů zakoupila v polovině 90. let americká firma Aerojet a začala je modifikovat pro použití americkými komerčními nosiči. Provedla například odstranění některých popruhů, přidání americké elektroniky, certifikaci motorů pro americké palivo a umožnění vychylování trysek pro řízení letu. Motory byly poté jednotlivě testovány ve Stennisově kosmickém středisku NASA v Mississippi ale ve dvojité konfiguraci byly v praxi vyzkoušeny teprve tuto sobotu ve Virginii.

Palivová nádrž prvního stupně Antara zase pochází z Ukrajiny a je odvozená od rakety Zenit.

„Nyní (po zážehovém testu) obrátíme naši pozornost k dalšímu důležitému milníku programu Antares, a sice k premiérovému letu rakety. Vím, že mluvím za celý tým programu Antares, když řeknu, že jsme hodně vzrušení z vědomí, že naše nejnovější raketa zamíří do nebes jen za pár týdnů,“ řekl Mike Pinkston, manažer programu Antares ve firmě Orbital.

Zdroje:

spaceflightnow.com 22. 2. 2013

Web Orbital Sciences Corp.




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.

Štítky: Soukromá kosmonautika


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »