Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  NASA mění ředitele
Petr Kubala Vytisknout článek

NASA mění ředitele

Michael Griffin
Michael Griffin
Už jen desítky hodin dělí Spojené státy od inaugurace nového prezidenta Baracka Obamy. S koncem Bushovy administrativy musí rezignovat i ředitelé federálních úřadů. Jedním z těch, kterým zvoní hrana, je i ředitel amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ten se nejspíše vydá zítra naposled do své kanceláře. Pravděpodobnost, že by si Obama ponechal v čele NASA Michaela Griffina, je téměř nulová.

Michael Griffin je ředitelem NASA od 14. dubna 2005. Převzal úřad v době, kdy se vracely raketoplány na scénu po tragické nehodě Columbia dva roky předtím. Byl to právě on, kdo stal u zrodu programu Constellation, jehož cílem je nahradit současné zastaralé a nebezpečné raketoplány novým kosmickým dopravním prostředkem - raketami Ares a lodí Orion. Program má zajistit návrat člověka na Měsíc okolo roku 2020. A byl to právě Griffin, kdo po nehodě raketoplánu Columbia prosadil další servisní misi k Hubblovu kosmickému dalekohledu.

V úterý 20. ledna Griffinovi oficiálně skončí jeho dny ve vedení NASA. Podle zákona totiž s nástupem nového prezidenta musel on i další ředitelé federálních úřadů podat demisi. A pouze Barack Obama ho může do čela NASA opět jmenovat. Ale zřejmě se tak nestane, a tak se v uplynulých dnech rozhořely diskuse nad jménem Griffinova nástupce.

Scott Gration, Autor: USAF
Scott Gration, Autor: USAF
V uplynulých dnech padla řada jmen, většinou se ale jedná o spekulace či zbožná přání. Mezi "horkými" kandidáty se tak ocitl třeba bývalý astronaut černošského původu Charlie Bolden. V posledních hodinách (ve čtvrtek 15. ledna večer) se hovoří o generálovi Scottu Grationovi. Jeho jméno měli potvrdit už i lidé u Obamova týmu.

Bývalý vojenský pilot Scott Gration má s NASA jen minimum zkušeností. Jako bývalý pilot působil v úřadu krátce jako instruktor. S "kosmickou" částí NASA pak nemá zkušenosti vůbec žádné. To by ale podle lidí z okolí Obamy nemělo být překážkou. Scott Gration je celkem logický tah. Pomáhal Obamovi s kampaní a sám Obama ho zná od roku 2005. O rok později Baracka Obamu doprovázel po jeho cestě Keni, kde má budoucí prezident rodinné kořeny.

Jméno nového ředitele NASA bychom se definitivně měli dozvědět ve středu. Snad každého napadne, kam bude NASA pod vedením nového šéfa směřovat. V tuto chvíli to lze jen těžko předvídat. Sám Obama během své kampaně kritizoval projekt Constellation a hodlal ho zrušit a ušetřené peníze investovat do vzdělávání. Tímto svým nápadem doslova rozpálil do běla některé fanatické příznivce pilotované kosmonautiky. Vysvětlení ale mělo svou logiku. Obama totiž poukazoval na to, že v NASA i dalších organizacích podobného směru je průměrný věk zaměstnanců příliš vysoký a mladá krev nepřichází. NASA tak hrozí, že v budoucnu nebe mít odkud brát zaměstnance. Obama proto chtěl zlepšit vzdělávání především technických oborů. Nicméně v závěrečné části kampaně otočil a začal projekt Constellation podporovat. Dokonce existují plány na prodloužení letů raketoplánu i po roce 2010. Více jsme se o tom již před časem rozepsali v článku Jaký bude americký kosmický program za Baracka Obamy?

Jaká ale bude realita napoví už následující dny a týdny...

Zdroje:




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »