Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  NASA úspěšně vypustila družici SWIFT

NASA úspěšně vypustila družici SWIFT

swift-launch-sm.jpg
NASA v sobotu ve 21:16 SEČ úspěšně vypustila družici SWIFT. Start se uskutečnil pomocí rakety Boeing Delta 2 ze startovacího komplexu 17A na mysu Canaveral. Asi 80 minut po startu byla družice úspěšně oddělena od druhého stupně rakety a úspěšně rozvinula své sluneční články.

NASA očekává, že družici se podaří ročně zaregistrovat a analyzovat více než 100 záblesků gama paprsků. Tyto záblesky jsou sice nejmocnější explozivní děje ve vesmíru, zároveň ale každý z nich trvá jen krátce, od několika málo milisekund po maximálně několik málo minut a nikdy se na stejném místě neopakují. Ve vesmíru se jich ale odehraje několik denně a SWIFT by jich mohl odhalit několik týdně.

Mezinárodní mise má pomoci rozřešit 35 let starou záhadu původu záblesků gama paprsků. Vědci nyní věří, že jejich exploze souvisí se vznikem černých děr, že jde o jakýsi jejich porodní výkřik.

Pro nalezení a sledování těchto záhadných záblesků nese SWIFT soupravu tří hlavních přístrojů. Burst Alert Telescope (BAT), přístroj zkonstruovaný ke zjištění a lokalizaci záblesků. Ty má zjistit a zaměřit nejpozději do 20 sekund. Družice se zároveň co nejrychleji natočí do směru odkud záření přichází a zaměří na to místo palubní rentgenový teleskop (XRT) a ultrafialově-optický teleskop (UVOT), které mají mnohem užší zorné pole. Právě tyto dalekohledy budou studovat dosvit výbuchu. Zároveň budou k místu záblesku naváděny pozemní dalekohledy a pozorování z kosmu i ze Země tak budou moci být později kombinována. Dosvit záblesků může trvat v rentgenové, optické i radiové oblasti po dobu několika hodin až týdnů a poskytne detailní informace o ději který v kosmu proběhl.

Mise SWIFT má operační centrum na universitní půdě, v Pensylvánské státní universitě. Na mezinárodní úrovni se na ní ale podílí řada partnerů, od amerických NASA Goddard Space Flight Center, přes General Dynamics, Penn State University, Los Alamos National Laboratory a Sonoma State University, přes anglické Mullard Space Science Laboratory a University of Leicester, až po italské ASI-Malindi ground station, ASI Science Data Center a Brera Observatory.

Zdroj: http://www.nasa.gov/swift, http://swift.gsfc.nasa.gov
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »