Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Několik zajímavostí z kosmonautiky

Několik zajímavostí z kosmonautiky

Čínský pilotovaný kosmický program

ShenZhou.jpg

Čínský pilotovaný kosmický program doznal v poslední době několika změn. Informoval o tom nedávno Qi Faren, vedoucí vývoje kosmických lodí Shen Zhou. Dříve se předpokládalo, že v období 2007-2009 budou vypuštěny 3 kosmické lodě (Shen Zhou 7, 8 a 9). Při startu Shen Zhou 7 se měl uskutečnit výstup kosmonautů do volného kosmického prostoru - mimo palubu kosmické lodě. Další dvě kosmické lodě měly uskutečnit vzájemné spojení na oběžné dráze kolem Země.

Nový plán ponechává start kosmické lodě Shen Zhou 7 v roce 2007 a další tři starty jsou naplánovány až na rok 2010 (Shen Zhou 8, 9 a 10) v časových intervalech zhruba jednoho měsíce. Kosmická loď Shen Zhou 8 bude vypuštěna bez posádky a bude opatřena 2 spojovacími uzly. Rovněž bez posádky na palubě odstartuje kosmická loď Shen Zhou 9, která se v automatickém režimu spojí s dříve vypuštěnou lodí Shen Zhou 8. Dojde tak k vytvoření experimentální dvoumodulové kosmické stanice o hmotnosti kolem 16 tun. Dvou či tříčlennou posádku dopraví na její palubu kosmická loď Shen Zhou 10.

Další krok čínské kosmonautiky bude zaměřen na vypuštění kosmické laboratoře v roce 2020, která umožní kosmonautům dlouhodobě pracovat ve vesmíru a provádět zde vědecké výzkumy.

Připomeňme ještě, že první čínský kosmonaut Yang Li-Wei se vydal na oběžnou dráhu kolem Země 15. 10. 2003 na palubě kosmické lodě Shen Zhou 5. Na Zemi se vrátil po letu, trvajícím 21 hodin a 23 minut. O dva roky později byla vypuštěna kosmická loď Shen Zhou 6 s dvojicí kosmonautů Fei Junlong a Nie Haisheng. Jejich let trval 4 dny 19 hodin a 32 minuty.

Rusko a Francie vyvinou novou nosnou raketu

Rusko a Francie podepsaly v úterý 14. února 2006 v Moskvě dvě dohody o spolupráci v oblasti kosmonautiky. Podle první dohody bude ruská nosná raketa SOJUZ-ST od roku 2008 využívat ke startům také kosmodrom ESA na základně Kourou ve Francouzské Guyaně. Doposud byla tato raketa vypouštěna z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Za ruskou organizaci Roskosmos dohodu podepsal Anatolij Perminov a za organizaci Arianespace její generální ředitel Jean-Yves le Gall. První start rakety je předběžně naplánován na listopad 2008. Dohoda zatím počítá se čtyřmi starty.

Na základě druhé společné dohody budou Rusko a Francie spolupracovat na vývoji nové těžké nosné rakety URAL, která by měla od roku 2020 nahradit nynější francouzskou raketu Ariane-5. Na tento projekt bylo pro období do roku 2010 vyčleněno 200 miliónů euro. Nová raketa bude velmi ekonomická, spolehlivá a ekologicky bezpečná. Bude sloužit k vynášení různých nákladů a k obsluze a zásobování nejrůznějších kosmických systémů.

Rusko a Indonézie budou spolupracovat v kosmonautice

Rusko a Indonézie plánují stavbu kosmodromu na ostrově Biak, který se nachází u severovýchodního pobřeží ostrova Nová Guinea. Jak informuje ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na poslední vydání jakartského časopisu Gatra, vysocí představitelé vlád obou států se minulý týden dohodli na předběžných podmínkách výstavby kosmického centra. Podpis smlouvy o vzájemné spolupráci, týkající se tohoto projektu, se očekává během plánované červnové návštěvy prezidenta Indonézie, kterým je Susilo Bambang Yudhoyono, v Moskvě.

Výstavbu kosmodromu bude zajišťovat ruská letecko-kosmická společnost "Vozdušnyj start". Její prezident Anatolij Karpov sdělil, že tato společnost je připravena investovat do projektu 25 miliónů amerických dolarů. Kosmodrom bude mít výhodnou polohu v blízkosti rovníku, což umožní zvýšit kapacitu startujících raket.

V říjnu 2007 odstartuje na palubě kosmické lodi Sojuz první kosmonaut Indonézie, který krátkodobě navštíví Mezinárodní kosmickou stanici ISS. V současné době výběr adepta na kosmický let vrcholí. Do závěrečného kole se dostalo 8 zájemců, z nichž budou nakonec vybráni dva, kteří absolvují kosmický výcvik ve Hvězdném městečku. Jeden se pak vydá do vesmíru, druhý bude jeho náhradníkem. V osmičlenné skupině je i jedna žena, pětatřicetiletá inženýrka S. Vanajah.

Zdroj: novosti-kosmonavtiki, chinanews.cn, spacenews.ru a www.arianespace
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »