Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Nová evropská raketa nám brzy ukáže, co dokáže
Vít Straka Vytisknout článek

Nová evropská raketa nám brzy ukáže, co dokáže

Start rakety Vega v představě malíře. Autor: ESA
Start rakety Vega v představě malíře.
Autor: ESA
Od dob Sputniku se mnohé změnilo - v roce 1957 bylo vypuštění satelitu dosud nevídanou událostí, dnes můžeme vypouštění satelitů na oběžnou dráhu s trochou nadsázky označit za všední rutinu. A přece to pro nás není zase až tak jednoduché, čím dál více roste potřeba levnějších a méně náročných způsobů. Novou evropskou odpovědí na tyto prosby je raketa, pojmenovaná po druhé nejjasnější hvězdě severní oblohy, jež už brzy poprvé vzlétne do kosmu.

Přípravy k premiérovému startu nového nosiče, nazvaného Vega, započaly v listopadu na evropském kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně (Jižní Amerika), když byl na startovací rampu nainstalován jeho první stupeň. Záhy následovalo přidání zbylých tří stupňů, celkem je tedy Vega připravována jako nosič čtyřstupňový.

Raketa Vega. Autor: ESA
Raketa Vega.
Autor: ESA
Celá raketa před dvěma týdny podstoupila prozkoušení každičkého svého systému od řídících a naváděcích počítačů přes přenos telemetrie do řídícího střediska až k pohonnému systému, separační pyrotechnice a bezpečnostním systémům. Testování vyvrcholilo v pátek 13. ledna. Řídící středisko v tento den zapnulo veškeré systémy rakety Vega včetně tlakování pohonného systému čtvrtého stupně kvůli aktivaci ventilů jeho trysek (čtvrtý stupeň jako jediný spaluje tekuté palivo), systémy uvedlo do startovního módu a simulovalo předstartovní operace, poté převzal řízení věcí palubní software Vegy a simulovaly se různé letové situace. Všechny tyto testy dopadly na jedničku a raketa je tudíž připravena k premiérové misi.

První start nové evropské rakety je v plánu 9. února, Vega by v jeho závěru měla umístit na oběžnou dráhu celkem devět satelitů: italské oběžnice LARES a ALMASat-1 a sedm objektů CubeSat od studentů evropských univerzit.

Do startu ještě na řadu přijde instalace aerodynamického krytu se satelity na špici rakety, celková prověrka již kompletního startovacího systému a generálka odpočítávání ke startu.

Nová raketa Vega

Vega je nový systém dopravy na oběžnou dráhu Evropské kosmické agentury (ESA), ztělesněný malou, spolehlivou raketou, která má učinit cestování na orbit snadnější, rychlejší a (především) levnější. Je vyvíjena jako poměrně flexibilní nosič, který zvládne širokou škálu misí a typů nákladu. Co se týče nosnosti, Vega bude schopna vynést do kosmu 300 až 2500 kilogramů nákladu do výšky stovek kilometrů, mezi jejími možnostmi budou i mise na polární oběžnou dráhu. Konkrétní hodnota nosnosti pro určitou misi samozřejmě bude záležet na požadovaném typu a výšce oběžné dráhy. Vega je vysoká 30 metrů a široká tři metry. Netřeba snad zmiňovat, že premiérový start bude pro program Vega klíčový, jelikož v praxi prověří naprosto vše od pozemní infrastruktury po oddělení nákladu od posledního stupně na oběžné dráze. Nezbývá tedy, než držet palce.

Pro další informace o prvním letu Vegy sledujte astro.cz.

Zdroje:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »