Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Online přenos startu raketoplánu Discovery
Vít Straka Vytisknout článek

Online přenos startu raketoplánu Discovery

Discovery smáčený deštěm v době zrušení startu
Discovery smáčený deštěm v době zrušení startu
Start mise STS-128 s nákladním modulem Leonardo, plným zásob a vybavení pro ISS, byl 25. srpna zrušen kvůli bouřkové oblačnosti nad mysem Canaveral.

7:33 Start byl oficiálně odložen o 24 hodin, další pokus se uskuteční zítra v 7:10 SELČ. Tímto vám děkujeme za pozornost a na přenos startu se můžete těšit zítra od 6:00.

7:30

Řídící středisko na mysu Canaveral
Řídící středisko na mysu Canaveral
Start byl oficiálně zrušen kvůli špatnému počasí v oblasti startu.

7:25 Probíhá závěrečné hlasování v řídících střediscích.

7:21 Nic není dokonalé, ani raketoplán. Aspoň ve zkratce se zmiňme o problémech, se kterými se musel Discovery vypořádat během příprav na start. Po misi Endeavour STS-127 probíhalo vyšetřování mohutného padání izolace z hlavní nádrže při startu a externí nádrž, která bude použita dnes, byla podrobena spoustě testů. V levém motoru SRB selhal ventil hydraulického systému, který řídí náklon těchto raket při startu. V samotném raketoplánu selhalo zařízení rozvodného systému. S tímto vším si musel technický tým poradit, než byl raketoplán připraven. Nyní je po technické stránce v dobrém stavu.

7:19 Druhý stupeň "bouřkového nebezpečí" okolo Kennedyho kosmického střediska byl zmírněn na první.

7:14 Stále čekáme na finální rozhodnutí o osudu tohoto pokusu o start. Letový ředitel Pete Nickolenko má ještě na rozhodnutí trochu času, jedinou možnou překážku představuje stále počasí.

7:05 Počasí na kosmodromu se podle posledních zpráv zlepšuje, uvidíme, zda-li se stihne umoudřit dostatečně rychle.

7:03 Při inspekci raketoplánu a startovací rampy před několika hodinami objevil technický tým vrstvu ledu na vodíkovém potrubí. Před malou chvílí bylo oznámeno, že to nepředstavuje žádnou překážku dnešnímu startu.

6:58

Celkem tři astronauté obsadí obytnou palubu
Celkem tři astronauté obsadí obytnou palubu
Snímek ukazuje posádku raketoplánu připravenou ke startu. Pro start i přistání jsou předepsány tyto oranžové kombinézy a přilby. Astronauté, počínaje velitelem, svá místa v kokpitu obsadili asi před 2 a půl hodinami.

6:54 Startovací rampu právě bičuje silný déšť, pokud se dnes start podaří, bude to o vlásek.

6:51 Nejsou hlášeny žádné technické potíže na startovacím komplexu, jedinou starost působí bouřková oblačnost, pohybující se v těsné blízkosti rampy. Rozhodnutí, zda povolit start, musí padnout zhruba do 35 minut, takže počasí se možná umoudří a budeme svědky oslňujícího nočního startu.

6:46 T-9 minut, oficiální odpočet se naposledy zastavil. Tato přestávka umožní oběma řídícím střediskům na mysu Canaveral i v Houstonu naposledy zhodnotit situaci a rozhodnout o osudu dnešního startu. Ten je v plánu v 7:36:04 SELČ.

6:39 Startovací rampu nyní opouští poslední skupina, která pomohla astronautům obsadit místa v kokpitu a uzavřela poklop raketoplánu. Po přípravách přístupového ramena startovací rampy k odsunutí odcházejí.

6:35 Jedinou a největší starostí je během příprav k dnešnímu startu počasí. Momentálně je porušeno celkem 5 bezpečnostních pravidel a údery blesků byly zaznamenány jen pár kilometrů od startovací rampy, přes oblast postupuje bouřková oblačnost.

6:30 Vítejte u našeho přenosu startu raketoplánu Discovery k Mezinárodní kosmické stanici. Kromě dopravy zásob a vybavení pro provoz a vědecké využití stanice dojde také k výměně člena posádky stanice. Nicole Stottová vystřídá Tima Kopru.

Doporučené odkazy:
Přenos na NASA TV

Zdroje:
Startovní blog NASA
Přenos na spaceflightnow.com




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »