Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Online přenos startu raketoplánu Endeavour
Vít Straka Vytisknout článek

Online přenos startu raketoplánu Endeavour

Endeavour na startovací rampě
Endeavour na startovací rampě
Start mise STS-127, která má doručit na Mezinárodní kosmickou stanici poslední část japonského modulu Kibo, byl 13. července zrušen kvůli špatnému počasí. Další pokus je v plánu 14. července v 00:51 SELČ, online přenos na astro.cz poběží od 23:30 - zde.

13. 7. 01:09: Pro dnešek vám děkujeme za pozornost a v přenosu startu STS-127 budeme pokračovat 13. 7. od 23:30.

01:04: Hlasování řídícího střediska je hotové a výsledkem je zrušení dnešního startu kvůli špatným meteorologickým podmínkám. Další pokus o start má následovat 14. července v 00:51 SELČ, tedy za necelých 24 hodin.

00:54: Stále čekáme na rozhodnutí NASA, zda dnes vypustit raketoplán Endeavour. Počasí v Kennedyho kosmickém středisku je opravdu na hraně.

00:44:

Mraky nad mysem Canaveral
Mraky nad mysem Canaveral
Na záběrech TV NASA jsou dobře patrné bouřkové mraky nad kosmodromem.

00:42: Oficiální odpočítávání je momentálně zastaveno v čase 9 minut do startu. V průběhu této přestávky musí dát souhlas ke startu manažerský tým mise, řídící středisko na mysu Canaveral, řídící středisko v Houstonu a posádka raketoplánu. Odpočítávání se má znova rozběhnout v 1:04, takže je stále na rozhodnutí dost času.

00:33: Raketoplán se nepotýká se žádnými technickými problémy a jediným rušivým elementem je zde počasí. Pokud by se musel raketoplán v případě problémů při startu vrátit do místa startu, potřebuje k tomu dobré podmínky, poblíž mysu Canaveral je stále bouřková oblačnost, údajně v této roční době na Floridě obvyklá.

00:24: Dnešní čas startu byl upřesněn na 1:13:54 SELČ, na západ od kosmodromu se stále nacházejí bouřkové mraky, jež porušují bezpečnostní pravidla NASA.

00:20: Odpočítávání se zastavilo v čase 9 minut do startu. Týmy v řídících střediscích čeká poslední hlasování, zda povolit či nepovolit start. Hlavním problémem zůstává počasí.

00:16:

Raketoplán na rampě
Raketoplán na rampě
Endeavour stojí na rampě 39A již od 31. května. 13. a 17.června byl jeho start zrušen kvůli únikům vodíku z externí nádrže skrz špatně usazený panel, připojující k ní ventilační potrubí. Včera byl start zrušen kvůli páteční bouři, při které dostala startovací rampa několik zásahů bleskem a NASA chtěla poskytnout svým technikům více času na prověrku systémů, které mohly být bleskem poškozeny. Naštěstí k žádným škodám nedošlo.

00:08: Odpočítávání ke startu se opět rozběhlo v čase T-20 minut. V následujících 11 minutách budou ke startu připravovány hlavní a záložní počítače raketoplánu, budou uzavřeny větrací ventily do kabiny. Poté bude oficiální odpočítávání opět zastaveno v čase T-9 minut.

00:07: Starosti působí letovému řediteli opět počasí. Severozápadně od Kennedyho kosmického střediska se pohybuje bouřková oblačnost. Meteorologové vše sledují.

00:03:

Tim Kopra obsazuje své místo na palubě raketoplánu
Tim Kopra obsazuje své místo na palubě raketoplánu
Posádka je již dávno usazena a připoutána na svých místech na palubě raketoplánu. Na pilotní palubě jsou zde velitel Mark Polansky, pilot Douglas Hurley a letoví specialisté Christopher Cassidy a Julie Payetteová. Zbývající 3 místa na obytné palubě obsadili letoví specialisté David Wolf, Thomas Marshburn a Timothy Kopra, který zůstane na ISS a nahradí japonského astronauta Koichiho Wakatu. Technici již uzavřeli poklop do kabiny raketoplánu a chystají se opustit rampu.

00:00: Vítejte u přímého přenosu startu raketoplánu Endeavour s poslední komponentou japonské laboratoře Kibo k Mezinárodní kosmické stanici. Tankování externí nádrže se dnes očekávaně obešlo bez úniku vodíku - provedené opravy byly úspěšné, jak ukázalo už zkušební tankování 1. července.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »