Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Online přenos startu rakety Ares I-X
Vít Straka Vytisknout článek

Online přenos startu rakety Ares I-X

Ares I-X na startovací rampě
Ares I-X na startovací rampě
Online přenos startu rakety Ares I-X musel být předčasně ukončen kvůli technické chybě. Omlouváme se za vzniklé potíže. Ares I-X nakonec úspěšně odstartovala 28. 10. v 16:30.

Omluvte prosím technickou chybu kvůli které musel být přenos předčasně ukončen.

14:47 Start naplánován na 14:49, odpočítáváme.

14:43 Loď opustila nebezpečnou oblast mnohem dříve, čekáme na nový startovní čas.

14:39 Další překážka dnešnímu startu. Ve vodách blízko mysu Canaveral (v zóně ohrožené startem rakety Ares I-X) byla zpozorována zásobovací loď, která musí před startem opustit oblast. Předpokládané zdržení je 90 minut.

14:27 V řídícím středisku se ozval aplaus, technikům na rampě se podařilo po krátkém dramatu odstranit z vrcholku rakety poslední kryt. Start se uskuteční okolo 14:44, zpožděn přípravami.

14:20 Start se ještě o chvíli posune, aby měli technici, kteří sundali z rakety poslední kryt, dost času opustit rampu. Odstranění krytu muselo být pozdrženo do poslední chvíle, protože tento kryt už nemůže být nahrazen a k jeho sundání je tedy potřeba vysoká pravděpodobnost startu.

14:18 Probíhá odstraňování krytu z vrcholku rakety, v těchto chvílích se také rozhoduje o startu.

14:15 Diskuze ohledně silného větru v oblasti byla ukončena, nebude to překážkou. Technici jsou připraveni odstranit z vrcholku rakety poslední kryt.

14:07 Poslední skupina techniků na startovací rampě je připravena sundat z vršku rakety pomocí lan (ramena startovní věže jsou odklopena) kryt senzorů z vrchní části rakety.

14:05 Hlavním tématem diskuzí řídícího týmu je právě silný vítr. Ten by mohl mít za následek silnější aerodynamické namáhání rakety při průletu atmosférou.

14:00 Dnes podruhé vás vítáme u online přenosu startu rakety Ares I-X. Její vzlet z floridské rampy 39B je stále v plánu ve 14:24. Raketa je v dobrém stavu, žádné technické potíže a jedinou starostí zůstává počasí. Blízko limitům je vítr a z jihu se ke Kennedyho kosmickému středisku blíží déšť, který by mohl oblast zasáhnout asi za hodinu. Do té doby ale možná bude let Ares I-X úspěšně za námi.

13:22 Start byl opět přeplánován, na 14:24 SEČ. Jednak je to kvůli zpoždění příprav, jednak kvůli momentálně špatnému počasí, které by se mělo do té doby vylepšit. Náš přenos bude pokračovat od 14:00, zůstaňte s námi.

13:16 Členům "startovního týmu" dělá stále starosti počasí, především silný vítr ve startovní oblasti. Odpočítávání stojí v čase T-4 minuty.

13:07 Pod bedlivým dohledem je stále meteorologická situace. Balóny hlásí, že větry ve vyšších vrstvách atmosféry se blíží bezpečnostním limitům, určených konstrukcí rakety.

12:56 Konečně máme nový startovací čas. Ares I-X by se měla vznést z rampy 39B ve 13:29, zůstaňte s námi.

12:54 NASA TV právě vysílá nádherné záběry Kennedyho kosmického střediska z vrtulníku.

12:52 Odpočítávání stojí, start bude pravděpodobně o chvíli opožděn, hlavně kvůli "skluzu" předstartovních příprav. Nevyskytly se žádné technické potíže. Připomeňme, že dnes je 48. výročí prvního startu rakety Saturn 1, která tehdy uskutečnila podobný suborbitální test, jaký dnes čeká Ares I-X.

12:46 Technici ještě stále neopustili startovací rampu. Musí ještě manuálně odstranit kryt, který chrání senzory na vrcholku rakety. Tento kryt není možné vrátit na místo a tak by tento úkon neměl být proveden dříve, než bude start jistý.

12:40 Podle NASA je start ve 13:00 nepravděpodobný, hlavně kvůli půlhodinovému zpoždění v přípravách. Počasí se zatím problémem být nezdá.

12:36

Ares I-X na startovací rampě
Ares I-X na startovací rampě
Odpočítávání ke startu se naposledy zastavilo v čase T-4 minuty. Tato přestávka poskytne řídícímu středisku možnost naposledy pečlivě vyhodnotit situaci. Také jsou teď zapojovány zařízení pro přenos videa z rakety. Přestávka může být však prodloužena kvůli zdržení v přípravách.

12:31 Dnešnímu startu ve 13:00 nepřeje jednak zdržení příprav (o 30 minut) ale také stále nejistá meteorologická situace. Dnešní startovací okno je ale 4hodinové a ve 13:00 se teprve otevírá.

12:27 Jak můžeme vidět na záběrech TV NASA, na Floridě je časné ráno, vidět ale můžeme i hradbu mraků. Podle NASA se šance na start v plánované době snižují.

12:24 Raketa Ares I-X je připravena ke startu na rampě 39B Kennedyho kosmického střediska na Floridě a nepotýká se s žádnými vážnějšími technickými problémy. Má skoro za sebou sedmihodinové odpočítávání ke startu, které začalo dnes v 6 hodin ráno našeho času. Přípravy však nabraly asi půlhodinové zpoždění. Velmi pečlivě je monitorováno i počasí, dnešní předpověď totiž startu dávala jen 40procentní šanci.

12:20 Vítáme vás u našeho online přenosu zkušebního startu rakety Ares I-X. Jde o první praktický start programu Constellation, v jehož rámci jsou vyvíjeny rakety Ares a kosmické lodě Orion, které mají v budoucnu vystřídat americké raketoplány jako dopravní prostředek pro astronauty a náklad. Více o dnešním startu i o exempláři Ares I-X se dozvíte v článku.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »