Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Papírové hrátky s astronomií a kosmonautikou

Papírové hrátky s astronomií a kosmonautikou

Papírový model sondy Voyager
Papírový model sondy Voyager
Možná jste někdy dostali chuť sestavit si model nějakého kosmického plavidla, ať už skutečného nebo fiktivního, například ze svého oblíbeného sci-fi filmu. Nebo můžete být příznivec astronomie, kterého láká možnost vytvořit si z papíru glóbus planety či jiného kosmického tělesa. Případně máte doma malé děti a chtěli byste je nenápadně nalákat k astronomii a kosmonautice prostřednictvím omalovánek s touto tématikou. V takovém případě jistě uvítáte přehled různých vystřihovánek, slepovánek a omalovánek, které mají něco společného s vesmírem.

Určitě byste neměli vynechat diskusní fórum na portálu kosmo.cz, kde je skupina Raketová modelařina s podskupinou Papírové modely, vystřihovánky. V ní přispěvatelé shromáždili několik desítek odkazů na další stránky s touto tématikou a najdou se mezi nimi opravdu zajímavé věci.

Jeden z odkazů vede na stránku http://www.lansbergen.net/eng/index.htm, kde po kliknutí na tlačítko Models v levé části obrazovky najdete obsáhlou sbírku vystřihovánek družic, raket, letounů a dalších věcí. Nechybí mezi nimi dokonce ani model létajícího talíře.

Na další stránce: http://www.currell.net/models/mod_free.htm jsou modely všeho druhu, včetně několika vzducholodí nebo třeba Titaniku, ale nás budou zajímat nejvíc ty kosmické. Mezi nimi je například suborbitální raketoplán SpaceShipOne nebo sovětská raketa N-1, která měla dopravit lidi k Měsíci.

Model sondy STEREO (Solar TErrestrical RElations Observatory) si můžete stáhnout z adresy http://stereo.jhuapl.edu/education/activities/pdfs/STEREOModel.pdf.

Kdo před družicemi a raketami dá přednost slepení vlastního glóbusu, najde jej na stránce http://www.gma.org/surfing/imaging/globe.html nebo http://www.korthalsaltes.com/globe.html. Další glóby jsou na stránce http://www.vendian.org/mncharity/dir3/planet_globes/, kde si můžete rovnou stáhnout povrchy různých planet sluneční soustavy. Zemský povrch ve vysokém rozlišení, rozdělený na tři díly, je pak k dispozici zde: první, druhá a třetí část.

Další velká kolekce modelů je na stránce http://www.jleslie48.com/gallery_models.html, kde jsou roztříděny do tří kategorií: modely z říše sci-fi, modely skutečných raket či plavidel a ostatní modely. Tato sbírka je opravdu velmi rozsáhlá a obsahuje stovky modelů. Vybere si zde snad každý. Pokud máte raději jednodušší skládanky, při kterých nebudete potřebovat lepidlo, můžete si zkusit složit třeba vztlakové těleso X-24A.

Chcete si vyrobit své vlastní, soukromé planetárium? Stačí si stáhnout názorný návod z této stránky: http://www.tweller.com/planetarium.pdf.

Omalovánka raketoplánu
Omalovánka raketoplánu

Na adrese http://www.h2.dion.ne.jp/~kazuf/sao/papercraft/lists.htm je mnoho odkazů na další stránky, kde je také možné najít modely kosmické techniky. Některé sice odkazují na již výše uvedené stránky nebo jsou nedostupné, ale najde se mezi nimi i pár nových, například raketoplán Columbia.

Pěkná je Otevřená databáze papírových modelů, kde je přehledně v různých kategoriích shromážděno opravdu velké množství vystřihovánek. Nejlepší bude asi zabrousit na konec stránky, kde se ve skupině Ostatní skrývá subfórum s názvem Vesmírné lodě.

A co si takhle zkusit vyrobit vlastní sluneční hodiny? Žádný problém, jste-li manuálně zruční. Plánky s popisem výroby stáhnete odtud: http://leewm.freeshell.org/origami/.

Pokud jste fanoušky amerického programu Space Shuttle, určitě navštivte stránku http://www.axmpaperspacescalemodels.com/, kde najdete snad úplně vše, co se nějakým způsobem týká raketoplánů. Nejen samotné orbitální letouny, ale i jejich příslušenství, družice jimi vynesené do vesmíru a dokonce si budete moci vytvořit i jejich nástupce, raketu Ares 1-X.

Ruský kosmický program naopak najdete na stránce http://www.cardmodels-r.narod.ru/. Pokud se nezaleknete nápisů v azbuce, můžete si postahovat velké množství sovětských a ruských kosmických prostředků, včetně těch, které nakonec nebyly realizovány, například lunární modul z projektu Vulkan. Ke stahování použijte odkazy s nápisem Загрузить.

Různé návody, rady, programy (třeba pro výpočet těžiště), modely a další užitečné věci pro modeláře jsou ke stažení na stránce http://www.mo-na-ko.net/kestazeni.htm. Asi nejzajímavější je možnost stáhnout si jeden díl časopisu Raketové modely, který by se dal označit jako bible každého raketového modeláře.

Velmi zajímavé zařízení si můžete sestavit podle návodu na stránce: http://www.jleslie48.com/orrery/index01.html. Tento model simuluje pohyby některých kosmických těles a v originále se jmenuje "Orrery", což v překladu znamená planetárium nebo planetostroj. Spíše se však jedná o určitý druh telluria.

Velké fórum, věnované papírovému modelaření je také na odkazu http://papirovemodelarstvi.cz/forum/index.php. To má sice sekci nazvanou Letecká a kosmická technika, ale v ní jsou jen modely letadel. Jestliže hledáte kosmické lodě, musíte zavítat do oddílu Ostatní modely.

Abychom nezapomněli ani na nejmenší. Chtěli byste pro ně najít omalovánky třeba astronauta? Na to můžete použít vyhledávač Google a zadat mu správné parametry. Pak může vyskočit třeba tahle stránka, kde už stačí vybrat nějaký obrázek a vytisknout. Stejným způsobem můžete najít třeba kosmické lodě nebo raketoplány. Některé stránky s omalovánkami mají přímo sekci věnovanou vesmíru, jednu takovou najdete zde: http://www.omalovankyonline.cz/vesmir.

Stránek, kde najdete podklady pro výrobu kosmických nebo astronomických modelů, případně omalovánky, je samozřejmě mnohem více. Zde je uveden jen výběr těch, které autora zaujaly a pokud vám nestačí, spusťte nějaký vyhledávač, zadejte vhodná klíčová slova a najdete řadu dalších odkazů. Takže nezbývá než popřát příjemnou zábavu a mnoho úspěchů při výrobě vlastních výtvorů.

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »