Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Poslední let raketoplánu Columbia - rok poté

Poslední let raketoplánu Columbia - rok poté

Pozvánka na Hvězdárnu Valašské Meziříčí

1. února 2004 uplynul jeden rok od tragického konce letu STS-107 amerického raketoplánu Columbia. Po úspěšném provedení všech plánovaných výzkumů se po šestnáctidenním letu mezinárodní posádka, jejímž členem byl i první izraelský kosmonaut, vracela s bohatými výsledky práce zpět na Zemi. V závěrečných okamžicích letu nastaly nekontrolovatelné destrukční problémy, v jejichž důsledku byl raketoplán zničen a sedmičlenná posádka zahynula.

Hvězdárna Valašské Meziříčí připravila při této příležitosti mimořádnou přednášku s názvem

POSLEDNÍ LET RAKETOPLÁNU COLUMBIA - ROK POTÉ.

Přednáška shrnuje krok za krokem průběh závěrečné fáze letu raketoplánu Columbia v zemské atmosféře, mapuje jednotlivé události, ke kterým docházelo a snaží se vystopovat příčiny této tragické události v americké kosmonautice. Podkladem k přednášce byla závěrečná zpráva vyšetřovací komise CAIB.Měla posádka šanci na záchranu? Pochybila NASA při organizaci a zajišťování pilotovaných letů? Jaká byla prvotní příčina tragické události? Dočkáme se ještě letos startu raketoplánu k Mezinárodní kosmické stanici ISS?Odpovědi na tyto a další otázky uslyšíte ve středu 18. února v 18:00 hodin v přednáškovém sále Hvězdárny Valašské Meziříčí. Přednáška formou počítačové prezentace je doplněna množstvím kvalitních autentických záběrů. Přednáší Libor Lenža, odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Srdečně zveme všechny zájemce o kosmonautiku.




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »