Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Prachová bouře očistila Spirit
Pavel Koten Vytisknout článek

Prachová bouře očistila Spirit

rover2_nasa_203.jpg
V místech působení roveru Spirit se přehnala prachová bouře. Během ní významně pokleslo množství dostupné energie. Krátce poté ale prudce narostlo a to dokonce na úroveň, která byla k dispozici zhruba před rokem. Bouře téměř dokonale očistila solární panely zanesené vrstvou prachu.

Prachové víry zvané "dust devil" jsou na Marsu poměrně časté. Jedna z nich se v uplynulých dnech přehnala na oblastí Columbia Hills v kráteru Gusev, kde už více než rok operuje robotický rover Spirit. Vědci zaznamenali, že se odehrává něco neobvyklého, když začaly mizet stopy, které kola roveru na povrchu zanechávají. Usoudili, že se jedná o prachovou bouři. A skutečně pak následoval dramatický pokles přísunu elektrické energie. Řídící tým se dokonce začal obávat, že bude muset omezit práci roveru. Bouře ovšem přešla a množství dostupné energie výrazně vzrostlo. Snímky samotných solárních panelů nyní ukazují, že panely jsou čisté!

Na začátku výpravy získával každý z roverů prostřednictvím solárních panelů 900 Whod energie. Časem se na panelech usazoval prach a množství energie klesalo. Před bouří získával Spirit asi 60% nominální hodnoty energie (tj. asi 540 Whod.). Tato hodnota v průběhu Solu 418, kdy bouře dosáhla maxima, poklesla na pouhých 350 Whod. Během bouře zřejmě prachový vír přešel přímo přes rover a "smetl" prach na roveru usazený, protože poté, co se atmosféra vyčistila, vyskočila produkce solárních panelů na 600 Whod. a v průběhu Solu 421 dokonce na 700 Whod. Naposledy měl Spirit k dispozici takové množství energie kolem Solu 80, tedy zhruba před rokem.

Rover Opportunity zaznamenal před několika měsíci podobné zvýšení produkce energie jako nyní Spirit. U tohoto roveru se zřejmě jednalo o kombinaci působení větru a mrazu.

Zdroj:Space.Com
Mars Exploration Rover Mission.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »