Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Praha se stane centrem světové kosmonautiky

Praha se stane centrem světové kosmonautiky

Logo kongresu
Logo kongresu
Praha se konečně dočkala a po více než 30 letech se zde bude opět konat Mezinárodní astronautický kongres (IAC), který uvítá na 2000 špičkových vědců z celého světa a celkově se očekává více než 3000 návštěvníků.

Kongres bude probíhat ve dnech 27. září až 1. října 2010 v Kongresovém centru Praha. V pátek 1. října se doprovodná výstava otevře široké veřejnosti zdarma. Kongresu se zúčastní také vrcholní představitelé národních a mezinárodních kosmických agentur NASA, ESA, CNSA, JAXA nebo ROSKOSMOS.

V pořadí 61. IAC se bude konat již podruhé v historii v Praze, poprvé to bylo v roce 1977, a spolu s IAF ho pořádá Česká kosmická kancelář. Nad IAC převzali záštitu prezident republiky Václav Klaus a primátor Hlavního města Prahy Pavel Bém.

Tématem plenárních zasedání například bude globální zvyšování hladiny moří a jejich dopad na lidstvo, nastínění hlavních kosmických programů světových agentur, světový význam globální družicové navigace, vize vesmírných operací nové generace, evropská vize a pozice v průzkumu sluneční soustavy sondami a lety s lidskou posádkou, výsledky indické mise Chandrayaan-1 k Měsíci nebo výsledky výzkumů probíhajících na Mezinárodní kosmické stanici ISS.

Jedno z plenárních zasedání se bude věnovat výhradně České republice a jejím současným aktivitám v oblasti kosmonautiky. Toto zasedání s názvem Czech Space Visions (České vesmírné vize) proběhne v pátek 1. října od 12:15 hodin.

"Jsme šťastní, že se po tolika letech koná IAC opět v Praze. Máme možnost ukázat světu, že kosmonautika není České republice cizí. Je to pro nás výjimečná příležitost přivítat světové špičky v oboru jak se sluší a patří. Rádi o tom návštěvníky přesvědčíme nejen na našem stánku," říká ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Samotný kongres se skládá z 28 sympozií na rozličná témata, která se dále člení do desítek detailnějších sekcí. Součástí kongresu bude také speciální sekce pro studenty a mladou generaci, poslance parlamentů z různých zemí světa, společný workshop OSN a IAF na téma Aplikace globálních družicových navigačních systémů pro blaho lidstva a jeho rozvoj a v neposlední řadě též výstava, na které se tradičně představí firmy a pracoviště nebo velké národní kosmické agentury jako NASA (USA), CNSA (Čína), CNES (Francie), DLR (Německo) a Evropská kosmická agentura. Českou kosmonautiku na výstavě představí se svým stánkem Česká kosmická kancelář. Výstava se bude konat v průběhu celého týdne paralelně se zasedáním kongresu.

Podrobný program veřejné části




O autorovi

Česká kosmická kancelář CSO

Česká kosmická kancelář CSO

Česká kosmická kancelář, o.p.s., je neziskovou společností, která působí od roku 2003 jako poradenské centrum v oblasti kosmických projektů. Usiluje o co nejširší a nejefektivnější zapojení českých výzkumných a vývojových pracovišť, především do evropských kosmických programů. Dlouhodobě působila jako administrativní organizace pro koordinaci kosmických aktivit v České republice a byla kontaktní organizací pro spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou a jinými mezinárodními kosmickými organizacemi. Kancelář zastupuje Českou republiku v odborných orgánech EU a v Mezinárodní astronautické federaci (IAF). Internetové stránky www.czechspace.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »